Divendres, 03 de maig del 2024

Lleida inaugura l’Agrolivinglab i vuit empreses ja s’han interessat per treballar-hi

|

- Publicitat -

Lleida ha inaugurat l’Agrolivinglab, que pretén esdevenir un laboratori per impulsar la innovació oberta i col·laborativa i la promoció de la transferència tecnològica en el sector agroalimentari. L’Agrolivinglab, ubicat a l’antic edifici de capitania d’artilleria del parc científic de Lleida, forma part del projecte Inno4Agro, impulsat per la Paeria, la UdL, el parc científic, Diputació i Turisme de Lleida. L’edifici consta de 2.227 m2 útils però, de moment, s’ha obert la planta baixa, que acull els espais comuns i de gestió, i la voluntat és posar en servei les altres dues durant el 2023. Vuit empreses ja s’han interessat per treballar a l’equipament, algunes instal·lades al parc, però també altres de Lleida i de fora de la ciutat.

 

Publicitat

El Parc Científic i Tecnològic de Lleida (PCiTAL) disposa des d’aquest dimarts d’un laboratori d’innovació agroalimentària. L’Agrolivinglab vol esdevenir un espai per impulsar la innovació en el sector agroalimentari, i en concret del model d’agricultura 4.0, a partir de la col·laboració publicoprivada. A la vegada, l’equipament ha de jugar un paper important a l’hora de difondre la transferència tecnològica al sector però també al conjunt de la població. En aquest sentit, acollirà empreses tecnològiques del sector i s’hi faran accions de mentoratge, de formació, per compartir experiències, entre moltes altres activitats.

 

En el marc de la inauguració de l’edifici, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha destacat que l’Agrolivinglab suposa un “gresol extraordinàriament important a Catalunya” i és una peça més del projecte estratègic que promouen les institucions del territori per convertir Lleida en la capital AgroBioTech del sud d’Europa. “Ha de ser un laboratori obert del sector agroalimentari, ha des servir per superar reptes i ha de permetre solucions basades en la innovació, amb criteris com són la sostenibilitat ambiental, econòmica i social”, ha dit Pueyo.

 

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha recordat l’aposta de les institucions lleidatanes per la transformació econòmica del territori cap a la bioeconomia. “Una transformació en favor d’un territori basat en un model d’economia verda, circular i altament digitalitzada, que reforci sectors estratègics i faciliti l’aparició de sectors emergents i nous models de negoci que ens facin ser un territori atractiu per fer arrelar projectes de vida i retenir talent al nostre entorn rural”, ha afirmat.

“El parc científic és un bon lloc per trobar-nos el sector agroalimentari i el món digital, i afegir-hi les empreses i la societat civil és el que fa falta per passar de les intencions a la realitat”, ha assenyalat el rector de la UdL, Jaume Puy. En aquest sentit, ha indicat que l’Agrolivinglab s’ha posat en marxa impulsat per les institucions i ara “cal que les empreses es facin seu el projecte”.

 

El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha afirmat que és un “projecte cabdal per a l’economia de Lleida” i ha dit que l’objectiu és que esdevingui un “punt de trobada entre la ciència, l’empresa, el mercat i les persones”. Solé ha remarcat el compromís del Govern amb el Pacte Nacional per a la Indústria 2022-25, que inclou projectes com el BioHubCat i que pretén convertir les comarques lleidatanes en el ‘hub’ del sector agroalimentari del país i Lleida en la capital AgroBioTech del sud d’Europa.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, amb el rector de la UdL, Jaume Puy; el president de la Diputació, Joan Talarn; el delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, i el subdelegat del govern espanyol, José Crespín, durant la inauguració de l’Agrolivinglab

Vuit empreses interessades en instal·lar-s’hi

Vuit empreses ja han mostrat interès per instal·lar-se a l’Agrolivinglab. Algunes estan ubicades en altres espais del parc científic, però també n’hi ha altres de Lleida i de fora de la ciutat que voldrien treballar a les noves instal·lacions, segons ha explicat el director del PCiTAL, Miquel Aran. Així mateix, està previst que l’edifici aculli la seu del Digital Innovation Hub de Catalunya, que agrupa actualment tretze institucions i que té per objectiu accelerar la digitalització del sector agroalimentari català.

 

1,2 milions d’euros d’inversió

L’Agrolivinglab forma part del projecte col·laboratiu Inno4Agro, impulsat per la l’Ajuntament de Lleida, la Universitat de Lleida, el PCiTAL, Turisme de Lleida i la Diputació de Lleida amb l’objectiu de crear un ecosistema per a la innovació de l’agroalimentació.

 

Les obres de l’Agrolivinglab han suposat una inversió d’1,2 milions d’euros, i han estat finançades per la Paeria, la Diputació de Lleida i pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder). L’edifici té 2.227 m2 útils, dels quals s’ha intervingut en 1.600 m2 i s’ha actuat en 600 m2, per convertir-los en espais comuns i de gestió de l’equipament.

 

L’actuació ha consistit en la rehabilitació de l’antic edifici militar de capitania de Gardeny. Amb els treballs, s’ha revestit l’edifici, per aïllar-lo, i s’han condicionat sales comunes i de reunió, situades a la planta baixa. Els espais destinats a empreses s’oferiran a firmes tecnològiques del sector a través d’un procés públic de concessió, aplicant un sistema de gestió dels espais, similar al de les empreses als edificis H del Parc.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

4 COMMENTS

Comments are closed.