Dimarts, 31 de gener del 2023

Amposta posa al servei del poble “Lo Tros” un hort comunitari i ecològic amb una vintena de bancals

|

- Publicitat -

Una dotzena de persones cultivaran ‘Lo Tros’, l’hort comunitari, ecològic i assembleari d’Amposta (Montsià). El terreny on s’ubica el projecte va ser l’herència d’un veí en favor de l’Ajuntament, que va donar-lo amb la condició que la finca revertís en la societat. Els col·lectius beneficiaris de la vintena de bancals de terra són persones en situació de vulnerabilitat, majors de 65 anys, entitats i ciutadania en general. Cada usuari pot conrear un parell de bancals durant dos anys. La iniciativa, segons la regidora de Medi Rural i Espais Verds Carla Bonfill, aposta per la cohesió social, la sostenibilitat ambiental i la sobirania alimentària. A finals d’any s’incrementaran els bancals i s’obrirà un concurs públic per escollir nous usuaris.

 

Publicitat

El punt de partida de la iniciativa de ‘Lo Tros’ va ser el desig d’un veí de la ciutat, que va manifestar en vida la voluntat de donar una finca agrícola a l’Ajuntament. El requisit per fer aquesta donació era que es destinés al servei de la ciutadania. En el testament, l’home també va afegir-hi una casa en favor del consistori.

 

Adequar la parcel·la de poc més de 2.000 metres quadrats va ser el primer pas per fer realitat el projecte ‘Lo Tros’, una tasca que es va fer de forma comunitària. Així, els alumnes de l’Escola Agrària d’Amposta van dissenyar i executar els bancals que avui formen part de l’hort social. La proposta que finalment es va imposar és la d’una vintena de bancals de terra, amb tires de reg per degoteig. L’espai s’ha complementat amb una caseta d’eines i una zona compartida amb ombra i bancs. Per la seva part, els estudiants de l’Escola d’Art i Disseny d’Amposta es van encarregar de la creació de la marca i el logotip de la iniciativa.

 

A partir d’aquí, el consistori ampostí va obrir un concurs públic per repartir els bancals entre les persones interessades. Els col·lectius als quals va destinat ‘Lo Tros’ són principalment persones en situació de vulnerabilitat, majors de 65 anys, entitats i ciutadania en general. De moment, deu usuaris i dues organitzacions sense ànim de lucre cultivaran la terra amb les hortalisses que prefereixin. Ho podran fer durant un termini de dos anys, fins que s’obri un nou concurs amb la voluntat de garantir la rotació d’usuaris. Ara bé, gaudir de ‘Lo Tros’ comporta uns drets, però també uns deures. Els principals són tenir cura de la terra durant la cessió dels bancals i conrear l’espai mitjançant pràctiques ecològiques.

Diversos usuaris de “Lo Tros” d’Amposta, un hort comunitari i ecològic, observen els bancals de terra

Suma d’experiències entre usuaris

Entre les persones que hauran de tenir cura de les parcel·les d’hort, hi ha qui ja està habituat a treballar amb la terra i d’altres que s’estrenen, com és el cas de la Mihaela Andriescu i la Maria Valentín, respectivament. “El primer dia ens van fer una classe per orientar-nos als que no en tenim ni idea, és una iniciativa molt divertida”, ha assenyalat Valentín. Es tracta d’una situació diferent de la de la Mihaela, qui compta amb experiència familiar a l’hora de cuidar un hort. “Quan venim a l’hort parlem i compartim eines, va molt bé per fer amistats i conèixer noves persones”, ha assegurat.

 

La voluntat no només és aprendre com conrear, sinó també crear una xarxa de suport entre els usuaris. De fet, l’aspecte comunitari i assembleari és un dels pilars que sustenten la iniciativa, segons ha apuntat la regidora de Medi Rural i Espais Verds, Carla Bonfill. En aquesta línia, l’espai també serà un espai de trobada per al conjunt de la ciutadania, on es faran formacions i altres activitats educatives. És per això que s’han reservat tres bancals per a projectes municipals on es faran cursos o tallers oberts, així com una “parcel·la mestra” gestionada per l’alumnat de l’Escola Agrària.

Dues usuaries de “Lo Tros” d’Amposta, un hort comunitari i ecològic, observen els bancals de terra

Integració social, sostenibilitat ambiental i sobirania alimentària

Més enllà de fomentar la integració social, la iniciativa aposta per la sobirania alimentària i alhora, la sostenibilitat ambiental. Segons Bonfill, ‘Lo Tros’ posa el focus en el valor de cultivar hortalisses i verdures de proximitat respectant els principis de sostenibilitat i crea relacions “improbables” entre diferents col·lectius mentre comparteixen un espai públic.

 

Està previst que a finals d’any l’Ajuntament d’Amposta ampliï el nombre de bancals de terra a la finca i obri un nou concurs per trobar nous usuaris que es puguin beneficiar d’aquesta iniciativa.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

13 COMMENTS

  1. Madelyn Monroe Masturbating

    […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated data, nevertheless really really worth taking a look, whoa did a single understand about Mid East has got a lot more problerms at the same time […]

  2. valentine gift

    […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated information, nonetheless truly really worth taking a appear, whoa did one study about Mid East has got extra problerms at the same time […]

  3. Click Here

    […]very handful of websites that come about to become in depth below, from our point of view are undoubtedly very well really worth checking out[…]

Comments are closed.

No et perdis les darreres novetats!

Subscriu-te a la nostra Newsletter i rep les notícies més importants al teu email