Divendres, 17 de maig del 2024

Urbanisme aprova la modificació del PDU perquè ICL Iberia construeixi el macroparc solar al Cogulló de Sallent

|

- Publicitat -

La Comissió d’Urbanisme de la Catalunya Central ha donat llum verda aquest dimecres a la modificació del Pla Director de la Mineria del Bages. Aquest pas suposa que l’empresa minera ICL Iberia pugui tirar endavant la creació d’un macroparc de plaques fotovoltaiques al vessant sud del runam del Cogulló de Sallent. Es tracta d’una instal·lació de 12,5 hectàrees i una capacitat de producció contínua de 30 megawatts. D’altra banda, la modificació del PDU també implica que l’empresa pugui crear un nou runam salí a Súria. El nou abocador serà una extensió del dipòsit del Fusteret, que es preveu que quedi saturat entre el primer i el segon quadrimestre del 2023. 

 

Publicitat

L’aprovació provisional -està previst que es faci l’aprovació definitiva a la Comissió de Territori de Catalunya en les properes setmanes- del Pla Director de la Mineria del Bages suposarà que ICL Iberia pugui tirar endavant els plans previstos als dipòsits del Cogulló (Sallent) i del Fusteret (Súria). La Comissió d’Urbanisme ja va aprovar inicialment aquests canvis el mes de febrer passat i, vuit mesos després, ha ratificat la decisió.

Pla general del Cogulló de Sallent des de dalt del cim.

D’una banda, la modificació del PDU permetrà que ICL pugui instal·lar un macrocamp solar al Cogulló. En concret, el projecte preveu la creació de set parcs solars a la cara sud del runam. En la seva aprovació inicial, el mes de febrer passat, Urbanisme justificava aquesta decisió pel context d’emergència climàtica i de transició energètica, i ho considerava “raonable d’estudiar abans de posar en joc altres peces de sòl destinades a usos rústics”. Tot i això, el futur del parc queda condicional al fet que ICL doni continuïtat a la restauració del runam: “la instal·lació només serà possible sempre que no es comprometi ni retardi el pla de restauració vigent”. Aquest pla preveu la retirada total del runam del Cogulló en un termini de 50 anys.

 

De l’altra, també s’ha ratificat que el dipòsit del Fusteret -l’únic que encara es manté actiu-, pugui créixer més enllà del que fins ara té permès. És a dir, podrà ampliar la seva capacitat tant en alçada com també en superfície. D’aquesta manera, el Govern dona resposta a la demanda d’ICL per resoldre la manca temporal d’un espai on seguir abocant, ja que el que hi ha disponible en aquest abocador està previst que quedi saturat entre el primer i el segon quadrimestre del 2023.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

5 COMMENTS

Comments are closed.