Divendres, 19 de abril del 2024

JARC reclama respostes als productors d’oliva afectats pel temporal Filomena

|

- Publicitat -

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) denuncia que alguns productors d’oliva afectats pel temporal Filomena “no han rebut cap mena de resposta” per part del Departament d’Acció Climàtica en relació amb la reclamació sobre el peritatge dels danys causats per la nevada del gener del 2021. Segons l’organització agrària, els damnificats esperen encara que la conselleria respongui a les revisions dels peritatges que es van efectuar fa un any, ja que es va considerar que les primeres no s’havien fet correctament. JARC sosté que “no s’estan complint els terminis establerts ja que s’han ajornat en diverses ocasions” i, en aquest sentit, ha traslladat a Acció Climàtica el “malestar” i la “indignació” dels afectats per aquesta situació.

 

Publicitat

JARC va recórrer els peritatges dels danys pel temporal Filomena, que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural prenia com a base per aprovar l’ajut al gener d’enguany. L’organització agrària assenyala que “es van denegar el 65% de les sol·licituds d’ajut per errors greus en el peritatge de camp“. Per això, l’entitat va iniciar un estudi per demostrar l’existència d’una incorrecció generalitzada en la metodologia de peritatge.

“Aquest retard implica que gairebé dos anys després del sinistre, encara no hagin pogut cobrar uns ajuts tan necessaris per als productors d’oliva”, fet que, segons Joan Calam, cap de la sectorial de l’olivera de JARC, “posa en perill la continuïtat de les seves explotacions”. A més, s’hi suma “el context actual, amb la pujada dels costos de producció i una collita molt minsa, que pot ser un 50% inferior a la d’un any normal”, remarca Calam.

 

El temporal Filomena del gener de 2021 va provocar a Catalunya danys en 46.000 hectàrees d’olivera, segons Acció Climàtica. La demarcació de Lleida, amb 34.633 hectàrees, va ser la zona més afectada, a les Terres de l’Ebre van ser unes 8.750 les hectàrees afectades, i unes 3.000 al Camp de Tarragona. El grau d’afectació va oscil·lar, depenent de la zona i dins de les mateixes finques, entre un 20% i un 80%.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

4 COMMENTS

Comments are closed.