Dijous, 22 de febrer del 2024

El Bages oferirà jornades centrades en aplicar les noves tecnologies a la pagesia

|

- Publicitat -

El Consell Comarcal del Bages oferirà entre octubre i novembre tres jornades dedicades a les noves tecnologies al servei de la pagesia, en el marc del seu programa formatiu Treball, Talent i Tecnologia. Les sessions es faran a diferents municipis del Bages i tractaran els temes de la innovació en l’agricultura extensiva i en la ramaderia, i també els reptes i les oportunitats del relleu generacional a pagès.

 

Publicitat

Les tres jornades són gratuïtes i es faran en horari de 10 a 13h. Les persones interessades poden inscriure’s al formulari https://ja.cat/bDKJY. Cada sessió comptarà amb un piscolabis elaborat amb productes de proximitat.

 

La situació mundial i el panorama d’emergència climàtica ens porten necessàriament a un tipus d’agricultura que ha de començar a prescindir de fitosanitaris de síntesi química i fertilitzants sintètics. Alhora, la pujada de preus dels combustibles obliguen, encara més, a optimitzar les passades de tractor. Ja fa alguns anys, alguna pagesia d’extensius ha començat a treballar amb maquinària que respon a aquests reptes, permetent una gestió més precisa de les arvenses, la sembra directa i utilitzant arreus que preserven més bé l’estructura del sòl. Tot plegat ajuda a la rendibilitat econòmica de la finca agrària.

 

Aquesta maquinària novedosa serà el tema de la primera jornada, que es farà el dia 21 d’octubre a Aguilar de Segarra. Comptarà amb demostració de diferents màquines i també del testimoni de Pep Bover, pagès i ramader que ja les està utilitzant a la seva finca.

 

La segona jornada es fixarà amb les dificultats del relleu agrari per explorar possibles estratègies per a facilitar-lo. Hi intervindran pagesos que estan a punt de jubilar-se per entendre com estan gestionant la finalització de la seva activitat i com està sent el procés de traspàs a d’altres pagesos o pageses; també hi tindrà veu la jove pagesia que està prenent el relleu i que exposarà quines són les seves dificultats principals i com creuen que es podria facilitar la incorporació a l’activitat pagesa. Tots plegats debatran quin és el seu punt de vista sobre aquest repte del sector primari i quina funció pot fer la nova Xarxa de Relleu Agrari. La sessió serà el matí de l’11 de novembre a Castellnou de Bages.

 

La tercera jornada tindrà d’escenari Sant Mateu de Bages el 25 de novembre i estarà destinada a les noves eines eficients per a la ramaderia. I és que avui dia les eines digitals permeten que el ramader o ramadera pugui individualitzar la gestió de cada un dels seus animals per optimitzar el rendiment de la seva granja i dels recursos disponibles. Algunes aplicacions digitals donen dades precises de la producció a cada granja, faciliten el registre de malalties del bestiar i del seguiment de les vacunes. En el cas de la ramaderia extensiva, permeten el seguiment dels animals, conèixer quan un d’ells està malalt i, en definitiva, estalviar temps i diners.

 

Aquest cicle de jornades s’emmarca en el projecte d’àmbit comarcal ‘Bages. Treball, Talent i Tecnologia 2021-2022’. Compta amb la col.laboració de 28 municipis, l’Ajuntament de Manresa, el Consell Comarcal del Bages i està finançat per la Diputació de Barcelona. Per a més informació podeu adreçar-vos a l’associació L’Era, Espai de Recursos Agroecològics, entitat col·laboradora del Consell Comarcal del Bages per a l’organització d’aquestes  jornades: formacio@associaciolera.org 938 787 035 / 672 337 305.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

7 COMMENTS

Comments are closed.

No et perdis les darreres novetats!

[mc4wp_form id=”1662″]