Dijous, 02 de maig del 2024

Catalunya celebra el cap de setmana ibèric amb més de 100 activitats gratuïtes en 27 jaciments

|

- Publicitat -

Catalunya celebra el 22è Cap de Setmana Ibèric amb més de 100 activitats gratuïtes en 27 jaciments ibèrics del país aquest 1 i 2 d’octubre. Està organitzat pel Museu d’Arqueologia de Catalunya que, a través dels jaciments i museus que integren la Ruta dels Ibers, vol donar a conèixer com era la vida fa més de 2.200 anys a Catalunya. La nova edició se celebra sota el títol ‘L’enigma de la llengua ibèrica’ i s’han programat moltes activitats per conèixer aquesta fascinant escriptura, la primera de la península, que encara avui està per desxifrar.

 

Publicitat

El jaciment El Castellot (Bolvir) ha preparat una visita teatralitzada dirigida per un centurió romà, seguida d’un tastet de vermut. Caminades al jaciment del Casol de Puigcastellet (Folgueroles) i a l’Esquerda (Roda de Ter), on a més s’ha programat l’sketchcrawl, una visita comentada, un taller i una conferència de la llengua dels ibers.

 

Per apropar-se a la tribu dels indigets, al Baix Empordà, s’ha programat una conferència-visita de la ciutat ibèrica d’Ullastret per conèixer l’enigmàtica escriptura ibèrica; a Empúries, portes obertes i un joc familiar de pistes sobre la llengua indesxifrable; Girona dinamitza l’activitat ‘La incògnita ibera’ per descobrir com escrivien els Indiketes; a Sant Sebastià de la Guarda (Palafrugell) es podrà participar en una visita guiada i un taller de grafies ibèriques; al jaciment de Castell a Palamós una conferència sobre “Les làmines de plom ibèric amb inscripció”, i als de Puig de Castellet i Turó Rodó (Lloret de Mar) s’oferiran portes obertes, visita guiada i el taller “El missatge secret”.

 

Al jaciment d’El Cogulló (Sallent, Bages) es podrà gaudir d’una visita comentada i taller infantil. Al museu i poblat de Ca n’Oliver (Cerdanyola del Vallès) portes obertes, visites guiades i teatralitzades,a més d’un scaperoom i tallers d’alfabet ibèric; Puig Castellar (Santa Coloma de Gramenet) oferirà tallers d’escriptura i visites guiades, i Puig del Castell (Cànoves i Samalús) ha programat una visita teatralitzada i un itinerari guiat a les excavacions arqueològiques de la ciutat ibèrica de Lauro.

 

Per descobrir el poble dels ilergets es poden visitar els següents jaciments: Els Entinclells (Verdú), amb una visita per conèixer el poblat i el Camp d’Experimentació de la Protohistòria; la Fortalesa dels Vilars (Arbeca) amb visites guiades i el taller familiar ‘Com escriurien Indíbil i Mandoni?’, a més de tast de vi, i Molí d’Espígol (Tornabous), on hi ha programada l’activitat familiar ‘Desxifrem la cultura ibèrica’ per conèixer el mètode de treball dels i les historiadores i on gaudir d’un tast de la cervesa artesanal Iberika, elaborada prenent de referència les troballes arqueològiques dels nostres avantpassats. A la Necròpolis d’Almenara (Agramunt) s’ha organitzat una visita guiada a càrrec de l’equip d’arqueòlegs que duu a terme les campanyes d’excavacions.

 

Seguint cap al sud del territori català, es troben els jaciments dels cessetans: el conjunt arqueològic d’Olèrdola (Alt Penedès), on hi ha programat un taller i visita guiada sobre la primera escriptura pròpia de la península Ibèrica; la Ciutadella de Calafell, on es podrà assistir a les portes obertes i al taller per aprendre a llegir inscripcions; el jaciment de Darró (Vilanova i la Geltrú) on s’han programat tallers de construcció i d’arqueologia; i Font de la Canya (Avinyonet del Penedès) on es podrà gaudir d’una visita al jaciment a càrrec de l’equip d’arqueòlegs i també al Centre d’Interpretació DO Vinífera amb tast de vi.

 

Per conèixer els ilercavons, es pot participar en les propostes del jaciment del Castellet de Banyoles (Tivissa) i Coll del Moro (Gandesa), on hi ha programades visites guiades i activitats familiars on la canalla farà de professionals de la investigació per un dia; a Sant Miquel de Vinebre es podrà gaudir d’una visita guiada i tast de vi, i a la Moleta del Remei (Alcanar), se celebrarà festival iber Tyrika amb espectacles, demostracions, tallers, conferències i la visita teatralitzada “Adeu Bekoiltun!”

 

El Museu d’Arqueologia de Catalunya, organitzador de l’esdeveniment i coordinador de la Ruta dels Ibers, ha programat a Barcelona l’activitat per adults ‘El repte de les restes incinerades’, durant la qual es farà una descoberta, de la mà de la responsable del Laboratori de Paleopatologia, de quina informació es port extreure de les restes que trobem a les tombes. També es podrà participar en el taller d’escriptura ibèrica on es podrà experimentar amb els seus símbols. A més, el diumenge 2 d’octubre, el museu oferirà una jornada de portes obertes.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

6 COMMENTS

Comments are closed.