Dijous, 28 de març del 2024

Agroseguro ja ha pagat 165 MEUR als pagesos afectats per les gelades i els reiterats temporals

|

- Publicitat -

Agroseguro abonarà 96,6 MEUR per danys a la fruita dolça aquesta campanya a Catalunya. Principalment són cultius de fruita de pinyol i de llavor afectats per les gelades de l’abril però també pels reiterats temporals acompanyats de pedra que durant tot l’estiu han anat afectant el país. D’aquest total de milions, la majoria corresponen a les comarques de Ponent amb una estimació de 93,4 MEUR. En els 42 anys d’història de la companyia estatal d’assegurances del camp, Agroseguro, mai s’havia pagat una xifra tant elevada d’indemnitzacions que al conjunt de l’Estat, superen els 245 MEUR. D’aquest total, la companyia ja ha pagat 165 MEUR als pagesos afectats i la resta de pagaments es faran en les properes setmanes.

 

Publicitat

La gelada que hi va haver la primera setmana d’abril amb temperatures de fins a 6 graus negatius durant hores en moltes finques on ja hi havia hagut la floració, va causar danys històrics a la producció de la zona de la vall de l’Ebre.

 

L’estimació d’indemnitzacions supera els 245 MEUR i no variarà gaire ja que la campanya està pràcticament tancada. Agroseguro ja ha pagat 165 MEUR d’aquesta xifra i durant les properes setmanes acabarà de pagar la resta. No s’havia arribat mai a aquesta quantitat de diners. Fins ara, la campanya rècord va ser la de 2017 quan es van superar els 229 MEUR d’indemnització a cultius herbacis en un any marcat per l’extrema sequera.

Peres en fase de creixement en una finca de Térmens afectada per les gelades.

En el cas de la campanya d’enguany, marcada per la gelada, Agroseguro creu que confirma la tendència que els fenòmens climàtics extrems afecten la península ibèrics des de l’any 2017, amb una combinació de llargues sequeres, temperatures altes amb cops de calor, tempestes violentes amb pluja i pedra, ventades o gelades. Fins i tot, es dona el ca que hi ha fenòmens meteorològics que són una combinació de diversos d’aquests episodis de manera simultània, de manera que els danys es multipliquen i afecten àmbits territorials cada vegada més grans.

 

Al conjunt de l’Estat, Catalunya és qui rebrà la indemnització més gran seguida d’Aragó amb prop de 72 MEUR i Múrcia amb 52,5 MEUR.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

3 COMMENTS

Comments are closed.