Divendres, 19 de abril del 2024

El canvi climàtic provocarà l’expansió dels tèrmits, fet que multiplicarà les emissions de metà i CO2

|

- Publicitat -

Un món més càlid afavorirà els tèrmits, els ajudarà a expandir-se i a ser més actius en el seu consum de fusta. Aquest fet incrementarà l’escalfament global perquè s’accelerarà la descomposició de la fusta morta i es multiplicaran les emissions de metà i CO2. Així ho diu una recerca internacional amb participació catalana publicada a la revista ‘Science’. Actualment, els tèrmits tenen el potencial de colonitzar un terç de la superfície terrestre. Les estimacions d’escalfament global fan preveure que els tèrmits s’expandeixin pel món dels 39 milions de quilòmetres quadrats que hi ha ara fins els 45 milions de quilòmetres quadrats. Cada augment de temperatura de 10 graus, els tèrmits incrementen 6,8 vegades la descomposició de fusta.

 

Publicitat

La recerca internacional ha comptat amb la participació del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), la Universitat de Lleida (UdL), el CREAF, el CSIC, Agrotecnico i la Universitat de Alcalá. L’estudi està liderat per Amy Zanne, de la Universitat de Miami (Estats Units), i aplega un centenar d’investigadors de 22 països d’arreu del món.

 

El catedràtic contractat de la UdL i investigador de la unitat mixta CTFC-Agrotecnico, José Antonio Bonet, ha explicat que amb estimacions moderades d’escalfament climàtic, a mitjans de segle es pot preveure l’expansió dels tèrmits a les regions subtropicals, un fenomen que es coneix com a tropicalització, la qual cosa suposaria un augment del 14% de la superfície amb una “alta activitat” a nivell mundial, arribant als 45 milions de quilòmetres quadrats.

 

L’equip ha pogut comprovar que, per cada augment de temperatura de 10 graus, els tèrmits incrementen 6,8 vegades la descomposició de fusta. Aquest fet té conseqüències importants per al cicle carboni. Aquests insectes són encara més sensibles als canvis de temperatura que els microbis i els fongs descomponedors, els altres implicats en l’eliminació de la fusta morta.

 

De la seva banda, el professor de la UdL i coordinador de la unitat mixta CTFC-Agrotecnico, Víctor Resco de Dios, explica que les emissions de carboni que fan els tèrmits durant la descomposició de la fusta són 3 vegades majors a les dels microbis, quelcom que no tenen en compte els models climàtics actuals basats únicament en els microbis.

 

En la mateixa línia, el professor Josep Penuelas del CREAF-CSIC apunta que amb la pujada de les temperatures, els tèrmits són tant “sensibles” que mengen molt més i alliberen més carboni de la fusta en forma de metà i diòxid de carboni, que són dos dels gasos d’efecte hivernacle més importants en aquest procés, per la qual cosa, l’impacte dels tèrmits al planeta podria ser “enorme”.

Pla detall de tèrmits

La fusta morta, magatzem de carboni

Els boscos contenen aproximadament 676.000 milions de tones de biomassa i la fusta morta és un gran magatzem de carboni a escala global. Els científics asseguren que la sensibilitat dels tèrmits i els fongs a la temperatura i les precipitacions jugarà un paper clau en la determinació de l’equilibri de carboni dels ecosistemes terrestres, és a dir, si s’emmagatzema o es perd a mesura que s’escalfa el planeta.

 

Els investigadors han realitzat la primera anàlisi a escala mundial sobre la capacitat de resposta dels tèrmits que s’alimenten de fusta i els fongs descomponedors als canvis en les condicions climàtiques, replicant un mateix experiment a 133 indrets de 6 continents. En el cas dels investigadors lleidatans, la prova s’ha fet als municipis alt-urgellencs de Tuixent i Ars i a Poblet, a la Conca de Barberà. En el cas dels investigadors de CREAF-CSIC a Prades, Garraf, Montseny i Meranges.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

4 COMMENTS

Comments are closed.