Dilluns, 06 de maig del 2024

La FCAC considera precipitada la disminució d’ús de fitosanitaris, ja que no deixa temps a buscar alternatives

|

- Publicitat -

En el termini de presentació d’observacions a l’esborrany del Reglament d’ús sostenible de productes fitosanitaris a la Unió Europea, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha reivindicat a la Comissió Europea que posi en el mateix pla la sostenibilitat mediambiental i la sostenibilitat econòmica dels cultius.

 

Publicitat

La FCAC lamenta que la disminució d’ús de fitosanitaris s’està fent a un ritme que no facilita la implantació de mètodes de lluita alternatius. En aquest sentit, la principal problemàtica en relació amb els fitosanitaris és que, davant la reducció constant de matèries actives, manquen alternatives viables i eficaces perquè falta investigació sobre el control de plagues en els cultius.

 

Josep Lluís Escuer, responsable de fitosanitaris de la FCAC, argumenta que “el sector agroalimentari som els primers interessats a una major sostenibilitat i condicions de producció respectuoses amb el medi ambient, el benestar animal i l’entorn natural, així com a l’oferiment de productes de qualitat, amb les màximes garanties sanitàries i a preus assequibles. Ara bé, no podem acceptar criteris de dubtosa base científica i sense alternatives adequades per controlar les plagues”.

 

En aquest sentit, la FCAC considera que el Reglament ha de prioritzar “la reducció del risc i de l’impacte de l’ús de productes fitosanitaris” perquè aquest és un criteri científic justificable i basat en l’evidència, mentre que l’utilitzat en l’esborrany de la normativa de “reducció de l’ús” podria tenir poca base agronòmica. De fet, podria ser un criteri molt perjudicial per als països que ja tenen un nivell d’ús baix perquè han reduït significativament els plaguicides més perillosos en els darrers anys.

 

A més, la normativa també hauria de tenir en compte que els diferents nivells d’ús poden estar determinats per condicions particulars de cada estat membre segons el tipus de conreus, les hectàrees dedicades a l’agricultura, els sistemes de producció, les malalties i les plagues, les circumstàncies socioeconòmiques o les condicions geogràfiques i climàtiques, entre d’altres factors.

 

També les noves tecnologies com l’agricultura de precisió, biocontrol, selecció de varietats, millora vegetal, noves tècniques genòmiques i l’aplicació amb drons tenen un paper essencial en la reducció de fitosanitaris convencionals, per la qual cosa la reglamentació ha de permetre que aquestes tecnologies es desenvolupin i apliquin adequadament a la UE.

 

Finalment, la FCAC reivindica “reciprocitat” perquè es garanteixi la igualtat de condicions de producció entre els productes conreats a la UE i les importacions de tercers països.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

4 COMMENTS

Comments are closed.