Dijous, 25 de abril del 2024

Aliança 2030 revisa els ODS i analitza els reptes i oportunitats davant de la crisi mundial actual

|

- Publicitat -

Quan falten només vuit anys per al termini fixat per l’Assemblea General de les Nacions Unides per a assolir els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), el planeta i la humanitat afronten múltiples crisis que afecten el present de milions de persones i determinen el seu futur. L’emergència climàtica, l’increment de les desigualtats socials, l’escassetat de primeres matèries, l’encariment del preu de l’energia, la pèrdua accelerada i sense precedents de la biodiversitat -i dels serveis que proporcionen els ecosistemes- a escala mundial, entre altres, estan posant en joc la sostenibilitat del planeta i posen dificultats a l’assoliment dels ODS a escala global.

 

Publicitat

Amb una ponència, celebrada aquest dimarts a la tarda, al Recinte modernista de Sant Pau, a Barcelona, titulada ‘Dificultats i avenços en la transició cap a la sostenibilitat’, a càrrec del director de la Càtedra Lideratges i Governança Democràtica d’Esade, el doctor Àngel Castiñeira Fernàndez, l’Aliança Catalunya 2030 ha volgut analitzar els reptes i oportunitats per a l’assoliment dels ODS en l’horitzó de l’any 2030. Ho ha fet també amb una taula rodona on han participat la presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social i membre de l’Aliança Catalunya 2030, Francina Alsina i Canudas, i els consellers del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) Alba Cabañas Varales, assessora Sènior d’Estratègies de Sostenibilitat, el doctor Joan Pino i Vilalta, director del CREAF, i Joan Vila i Simon, director executiu d’LC Paper 1881 SA.

 

La conferència l’ha inaugurat la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, de forma telemàtica ja que es troba a Nova York en motiu de la Setmana Climàtica, i ho ha fet juntament amb el president del CADS, Ramon Roca i Enrich. Jordà ha destacat que “la crisi planetària i l’extrema desigualtat requereixen accions urgents, transformadores, valentes, i sobretot orientades al bé comú”. “Estem preparats per a fer-ho”, ha assegurat la consellera, “però necessitem marcs d’acció compartits i aliances molt fortes amb la societat civil per a prendre les decisions valentes i portar-les a la realitat amb rapidesa, i en aquest sentit, l’Agenda 2030 i l’Aliança Catalunya 2030 són espais de trobada i d’acció imprescindibles”. El president del CADS ha ressaltat que “després de les etapes més difícils de la pandèmia, l’Aliança Catalunya 2030 va reprendre amb força les seves activitats el passat mes de març i avui tenim el goig de celebrar la primera conferència d’inici de curs”.

 

Espai de treball conjunt per al ODS

L’Aliança Catalunya 2030 és un espai de treball conjunt entre organitzacions públiques i privades compromeses amb els ODS, creat pel Govern seguint un mandat del Parlament de Catalunya de novembre de 2018. Constituïda el 21 de febrer de 2020, l’Aliança està formada actualment per 68 membres, incloent-hi el Govern de Catalunya i organitzacions representatives del món local, l’àmbit de l’educació i la recerca, l’àmbit empresarial i sindical, el tercer sector ambiental i social, i òrgans de consulta i participació de la Generalitat de Catalunya, entre altres.

 

L’Aliança està oberta a totes aquelles entitats públiques i privades que s’hi vulguin adherir i presentin compromisos concrets per a assolir els ODS des de les seves respectives àrees de treball.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

2 COMMENTS

Comments are closed.