Dissabte, 04 de maig del 2024

Comença la campanya del vi novell 2022: el primer vi de l’any

|

- Publicitat -

Comença el compte enrere per al vi novell del 2022, el primer vi de l’anyada i l’únic vi de temporada. Pràcticament la totalitat dels cellers que n’elaboraran han començat a veremar les varitats que s’utilitzaran per fer aquest vi, i que són molt diverses en funció del celler i de la zona geogràfica. A tots els cellers la verema s’ha avançat al voltant d’uns quinze dies respecte l’any passat com a conseqüència de les condicions climàtiques d’aquest estiu. La producció de raïm també ha estat inferior, però aquest és de molt bona qualitat.

 

Publicitat

Aquest any elaboraran vi novell tretze cellers de set denominacions d’origen catalanes, el que representa un celler més que l’any passat i també una nova denominació d’origen, la DO Pla de Bages, que fan créixer el projecte del vi novell a Catalunya. Els elaboradors són Celler Carles Andreu, Josep Foraster, Vinícola de Sarral i Vins Petxina, de la DO Conca de Barberà; Celler de Sanuí, de la DO Costers del Segre; Celler Cooperatiu d’Espolla, de la DO Empordà; Celler Masroig i Celler Ronadelles, de la DO Montsant; Celler Cooperatiu de la Granada, Covides i Maset, de la DO Penedès; Celler Cooperatiu d’Artés, de la DO Pla de Bages; i Sant Josep Vins, de la DO Terra Alta.

Verema al celler Sanui

El primer vi de l’anyada

El vi novell és el vi sense cap mena de repòs que, tan bon punt ha acabat la fermentació, es prepara per ser embotellat i distribuït per al seu consum immediat. La data assenyalada per a la seva sortida al mercat és l’11 de novembre, dia de Sant Martí. El novell és un vi de temporada, que es troba en el seu millor moment des del mes de novembre i fins a finals de l’hivern.

 

La tradició de fer vi novell era gairebé residual a Catalunya fins que l’any 2017 un grup de cellers catalans que n’elaboraven van decidir unir esforços per recuperar i donar a conèixer aquesta tradició. La sortida del vi novell va acompanyada d’un seguit d’actes festius, que en aquests moments s’estan acabant de concretar. L’any passat, el vi novell va fer una gira per diferents ciutats catalanes amb una wine truck. Enguany es preveu repetir la gira i recuperar la festa central que se celebrava cada any al Palau Robert de Barcelona i que es va deixar de fer el 2020 a causa de la pandèmia.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies