Dissabte, 20 de abril del 2024

Tàrrega divulgarà sobre el judaisme català a travès de l’obertura de la Casa d’Avraham Xalom

|

- Publicitat -

Tàrrega ha obert les portes aquest dissabte de la Casa d’Avraham Xalom, que s’ha recuperat per explicar el passat jueu de la vila medieval de la ciutat. Es tracta d’un edifici situat al nucli antic que conserva bona part de la seva estructura medieval, fet que el converteix en un testimoni únic de com podia ser una casa del call els segles XIV i XV. El nou equipament cultural amb què la capital de l’Urgell es consolida com un dels centres divulgadors sobre el judaisme català s’ha inaugurat un cop finalitzat el projecte de consolidació estructural, adequació interior i museïtzació de l’edifici, que ha comptat amb un pressupost de 108.927 euros, cofinançats per la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Tàrrega amb fons FEDER.

 

Publicitat

Amb el nou equipament, la ciutat suma una peça clau per interpretar el seu passat jueu, que completa les troballes realitzades a la necròpolis de les Roquetes i el traçat urbà del call. Així, la casa d’Avraham Xalom s’integra dins el discurs museogràfic ‘Tragèdia al Call-Tàrrega 1348’, l’eix del qual és la sala permanent monogràfica estrenada l’any 2014 al Museu Tàrrega Urgell.

 

L’alcaldessa de la ciutat, Alba Pijuan, ha destacat que el nou espai permet “veure realment com es vivia en aquella època i veure quin tipus de cases tenien els jueus”, i afegeix que poder explicar la història ‘in situ’ és una novetat que ajuda, a més, a “revitalitzar” el nucli antic de Tàrrega.

 

En concret, la singularitat de l’edifici rau en el seu bon estat de conservació, pel fet que les obres que s’han fet al llarg del temps han alterat poc la fisonomia de la construcció, que encara manté bona part de l’estructura medieval. “Quan entres tens la sensació d’entrar en una casa del segle XV”, explica per la seva banda el director tècnic del Museu Tàrrega Urgell, Oriol Saula, que destaca que es tracta d’una casa “singular” que feia més de cent anys que estava deshabitada i on, de fet, no hi va arribar mai l’electricitat ni l’aigua corrent.

 

L’edifici, ubicat al carrer Estudi 15, ocupa 40 metres quadrats amb planta baixa, primer pis i golfes i el consistori en va adquirir la propietat pel seu interès cultural a la família Minguell l’any 2016. Les obres que s’hi ha fet han deixat al descobert l’estructura gòtica de l’immoble i també han corroborat l’afectació de la rubinada de Santa Tecla de l’any 1874, sota els llots de la qual s’hi ha trobat restes d’inundacions anteriors a l’època medieval.

Planta baixa de la casa d’Avraham Xalom on s’hi pot veure l’estructura gòtica de l’immoble

Avraham Xalom, figura cabdal del judaisme català

El carrer Estudi és considerat el cor del call i on vivia la major part de la comunitat jueva de Tàrrega. A la part alta d’aquella via s’hi trobava el forn dels jueus, i carrer avall, prop del mur, el conjunt sinagogal. Avraham Xalom i la seva família hi van residir fins a l’any 1492, quan es van haver d’exiliar a causa del decret d’expulsió dels Reis Catòlics. Xalom va néixer a Tàrrega pels volts del 1412 en el si d’una família que comerciava amb teles i robes de valor. Ell, en canvi, va optar amb èxit per la medicina. En els ambients erudits, Xalom també fou conegut per una dedicació a la filosofia estudiant obres de pensadors grecs, àrabs i jueus. Va traduir a l’hebreu diverses obres de filosofia escolàstica cristiana i va escriure un famós tractat de filosofia en hebreu. Pòstumament, la seva obra fou reeditada a Istambul i Venècia.

Golfes de la casa d’Avraham Xalom on hi ha instal·lats diversos plafons explicatius sobre l’edifici i la vida del metge i filòsof

Inauguració i jornada de portes obertes

La inauguració de l’espai s’ha fet aquest dissabte a la tarda en una acte que ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan; el diputat provincial, Carles Gibert; el director dels serveis territorials a Lleida del Departament de Cultura, Albert Turull, i del director tècnic del Museu Tàrrega Urgell, Oriol Saula.

 

L’estrena també s’ha celebrat amb jornada de portes i un concert de música jueva mediterrània a la plaça dels Comediants a càrrec de La Hafla Fiesta. Els actes continuen diumenge amb una nova jornada de portes obertes al matí i una visita guiada a la casa que també inclou la sala permanent del Museu Tàrrega Urgell i els indrets emblemàtics del call.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

2 COMMENTS

Comments are closed.