Divendres, 19 de abril del 2024

Vidreres es manifesta en contra dels correbous, que fins ara estaven aturats per la pandèmia

|

- Publicitat -

Una cinquantena de persones es van congregar ahir al matí a la plaça de l’Església de Vidreres (La Selva) per protestar contra la celebració dels correbous, que es va recuperar aquest dissabte a la tarda després de dos anys d’aturada per la pandèmia. La directora d’AnimaNaturalis i coordinadora de la plataforma Prou Correbous, Aïda Gascón, ha explicat que volen aconseguir que el Parlament de Catalunya prohibeixi aquestes pràctiques i conscienciar la ciutadania perquè “busqui formes de divertir-se que excloguin el maltractament animal”. En senyal de protesta, van recorrer el camí que fan els animals. Alguns es van disfressar de dinosaures lluïnt pancartes amb el lema ‘Els correbous són prehistòrics’.

 

Publicitat

L’acte de protesta va començar a quarts de deu del matí amb la concentració davant l’església de Santa Maria de Vidreres. Amb les disfresses d’alguns participants, l’organització ha volgut “demostrar que els correbous són un acte de la prehistòria”. “De la mateixa manera que no té sentit que hi hagi dinosaures corrent pels carrers del poble durant les festes, tampoc té cap sentit que hi facin córrer vaquetes o bous”, ha detallat la coordinadora de la plataforma Prou Correbous.

 

Després de la lectura del manifest, la cinquantena de participants es van desplaçar corrent fins al tancat on el mateix dissabte a les cinc de la tarda correrien els bous. És el recorregut que fan quan els alliberen pel carrer. “Demanem valentia política i prohibir-ho des del Parlament de Catalunya”, esmenta Gascón, que va afegir que també és necessari que hi hagi conscienciació ciutadana “sobretot entre els joves”. Reclama “posar-se a la pell dels animals, que estan obligats a córrer” i “buscar altres formes de divertir-se, sense necessitat de fer patir els animals”.

 

En aquesta línia, la coordinadora assegura que esta convençuda que “ningú té intenció de fer-los patir” però recorda que passa: “Pateixen estrès i moltes vegades es moren per esgotament, atacs de cor o perquè es donen cops amb les parets o les barreres”. “El maltractament animal ja no hauria de tenir cabuda a les festes”, sentencia, afegint que a la Festa Major de Vidreres -que se celebra al municipi de l’1 al 5 de setembre- hi ha prou oferta per prescindir dels correbous.

Cartells en contra de la celebració del correbous a Vidreres

Un referèndum perdut

El desembre de l’any passat es va celebrar un referèndum al municipi per decidir sobre el futur dels correbous. Amb un 53% dels vots, els vidrencs i vidrenques majors de 16 anys van escollir mantenir la pràctica. Tanmateix, la participació va ser baixa; només 1.685 persones de les 6.983 cridades a les urnes van votar, el que representa un 24,13 %. “Hi ha poca participació ciutadana i el problema és que la gent que no es posiciona; la neutralitat afavoreix sempre l’opressor”, ha assegurat la coordinadora de la plataforma Prou Correbous.

 

Gascón afirma, però, que des de l’entitat animalista no creuen que hagi de dependre d’un referèndum. “És un tema de país i de conscienciació; s’haurien de prohibir els correbous i la gent no hauria de voler participar-hi”, va dir. A més, recorda que després de dos anys d’aturada d’aquestes activitats a causa de la pandèmia de la Covid-19, els correbous estan sent més multitudinaris i acumulen “més ferits i més morts d’animals”. Amb tot, la coordinadora de Prou Correbous manifesta que esperen “que no hi hagi cap més accident com si va passar el 2019”.

 

De fet, la plataforma Prou Correbous -organitzadora d’aquest acte de protesta i que agrupa diverses entitats animalistes- es va crear precisament aquell any arran de l’accident que hi va haver a Vidreres durant la celebració dels correbous. Els fets es van produir quan un toro va aconseguir saltar les tanques de la plaça de bous, que separen l’arena de les graderies i va ferir 19 espectadors, abans de ser abatut a trets per la policia.

 

Amb tot, els animalistes esperen que “sigui l’últim any que es fan correbous a Vidreres”. De moment, tant aquest dissabte a la tarda com diumenge, hi ha hagut bous a la plaça, a les cinc de la tarda el dissabte i al matí el diumenge.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

5 COMMENTS

Comments are closed.