Dissabte, 20 de abril del 2024

Josa i Tuixén treballa per millorar els serveis del poble per atraure l’arribada de nous veïns

|

- Publicitat -

L’Ajuntament de Josa i Tuixén (Alt Urgell) treballa per implementar diverses accions que contribueixin a fixar i ampliar la cartera de serveis bàsics del municipi. D’aquesta manera, es busca afavorir l’arribada de nous veïns i també mantenir el volum de persones que ja resideixen a la vall. Un dels projectes previstos per l’any que ve té a veure amb l’ampliació de les instal·lacions del consultori mèdic, tot incloent-hi també una sala per a metges itinerants o especialistes que vagin a passar consulta. D’altra banda, fa tot just una setmana que una família amb quatre fills en edat escolar s’ha instal·lat al poble, arran d’una crida feta a través del moviment social ‘Repoblem’ i amb la col·laboració del col·lectiu Reviure les Valls.

 

Publicitat

La Cristina Montero i el seu marit pensaven des de feia temps en fer un canvi de vida i deixar Cardedeu (Vallès Oriental) per anar a un poble petit amb els seus quatre fills. Les dificultats per trobar habitatge els impedien fer aquest pas, fins que van trobar l’anunci de la casa on s’han traslladat a les xarxes socials del compte de ‘Repoblem’. Tot i ser conscient que no comptarà amb els mateixos serveis que a una ciutat, la Cristina creu que podran “viure més tranquils” i veu com un avantatge el fet de portar els nens a una escola rural. A més, la idea és mantenir en aquest habitatge el taller de roba artesana que ja tenia.

Tres dels nous alumnes de l’escola de Tuixent, de la família que s’ha instal·lat recentment al poble

La propietària de la casa, Marisa Benages, viu des de fa anys a Tuixent i, coneixedora dels problemes de risc de despoblament de la zona, va pensar que podia llogar-la a una família amb nens per, també, revitalitzar l’escola. Per aquest motiu, es va posar en contacte amb el col·lectiu Reviure les Valls, que a la vegada va demanar al responsable del compte de ‘Repoblem’ fer la crida. Així, ells s’han encarregat de respondre a les persones interessades i donar-los una primera “acollida”, tal com explica l’Andrea Jahnke, una de les integrants d’aquest col·lectiu. Ella creu que, tot i estar “aïllats”, el manteniment de l’escola és clau per atreure noves famílies.

 

Garantir i ampliar els serveis existents, disposar d’unes bones comunicacions i oferir recursos als nous residents que arribin sense feina són alguns dels objectius del pla estratègic que impulsa el consistori de Josa i Tuixén, tal com ha explicat la seva alcaldessa, Marta Poch. En aquest sentit, ha posat com a exemple les inversions que s’hi han fet en dos equipaments municipals, el Refugi de Coll de Port i l’Alberg de Can Cortina, per poder-los llogar i generar ocupació. També ha citat la tasca de rehabilitació d’habitatges, amb ajuts de la Generalitat, per destinar tant a famílies amb fills o a mestres que vinguin a treballar a l’escola, a la nova llar d’infants rural o a l’Entorn d’Aprenentatge de Tuixent Cadí-Moixeró.

Detall d’una part de l’interior d’un pis que s’està rehabilitant a Josa i Tuixén (Alt Urgell) per destinar-lo al lloguer per una família o una persona que treballi al municipi

Poch afirma que tot i les possibilitats que s’ofereixen des de l’ajuntament i les empreses privades de la zona, com ara l’estació d’esquí nòrdic de Tuixent-La Vansa, també estan “encantats” de rebre gent que vulgui muntar al poble el seu negoci. Així, detalla que compten amb un cens de cases i magatzems buits, amb la qual cosa es facilita la posada en contacte amb els seus propietaris. A més, es treballa en una nova ordenança per promoure la rehabilitació de façanes i teulades. Amb tot plegat, l’objectiu és generar una base de gent jove amb qui forjar les generacions futures i “donar estabilitat”, tant laboral com en el manteniment dels serveis bàsics.

 

Per l’alcaldessa de Josa i Tuixén, el pla estratègic ha de contribuir a convertir el municipi en un “referent” a la comarca pel que fa al manteniment dels serveis i la qualitat de vida en zones allunyades, tenint en compte que aquest es troba a una hora de la Seu d’Urgell i també de Berga i Solsona. Poch afegeix que el poble de Tuixent és el més poblat i, per tant, actua com a centre de serveis per a d’altres nuclis de la vall de la Vansa. Amb la idea de posar-lo més en valor, s’han presentat a un concurs per optar a convertir-se en ‘Poble de l’Any’ en les categories agrícola i cultural, aquesta darrera amb una candidatura estretament lligada al llegat de l’ofici de les trementinaires.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

3 COMMENTS

Comments are closed.