Diumenge, 19 de maig del 2024

La collita de la sal es preveu inferior a la de l’any passat a causa dels temporals del passat setembre

|

- Publicitat -

Els temporals que van afectar la punta de la Banya el setembre de l’any passat i els mesos posteriors reduiran sensiblement la collita de sal del delta de l’Ebre. L’empresa Infosa, que explota les salines de la Trinitat des de l’any 1946, preveu arribar a les 75.000 tones de sal, una xifra inferior a la de l’any passat i un 25% per sota de la producció mitjana. Les altes temperatures de l’estiu, malgrat l’absència dels vents secs i l’elevada humitat, han ajudat a millorar unes previsions inicialment més pessimistes. La companyia confia que malgrat que la baixada de la producció li permetrà recuperar la seva presència als mercats i donar resposta a les exportacions.

 

Publicitat

Els aiguats a partir de setembre de l’any passat, un cop acabada la collita i preparada la base de salmorres per cristal·litzar a la primavera i estiu, van condicionar tot el procés posterior. Tres temporals van deixar precipitacions d’uns 200 litres per metre quadrat a la zona de la punta de la Banya. Les salmorres es van diluir i l’evaporació va resultar afectada de forma considerable.

 

La campanya, segons el director industrial d’Infosa, Manel Salvadó, s’ha pogut salvar gràcies a la calor i les altes temperatures de la primavera i l’estiu, malgrat l’absència de vents secs i l’elevada humitat relativa, que tampoc han ajudat a l’evaporació. “Aquest factor farà que una collita que aparentment havia de ser una collita dolenta, finalment puguem afrontar la campanya comercial de manera raonable”, ha afegit.

Pla general de les màquines i els tractors treballant en la recollida de la sal a les salines de la Trinitat. Imatge de l’agost del 2014.

Al final, Infosa calcula que s’arribaran a les 75.000 tones de sal produïdes, una quarta part menys de les 100.000 tones del que es considera la producció mitjana d’una campanya bona. Pel que fa a la producció de flor de sal, producte gurmet recollit de manera artesanal, les previsions són positives i es preveu una collita dins dels paràmetres normals, per sobre de les 25 tones, sempre que acompanyin les condicions climatològiques dels pròxims dies.

 

Els treballs de recol·lecció amplien l’habitual plantilla d’Infosa -52 treballadors- en un centenar de persones més de suport durant la salinada. També s’empraran 20 tractors amb els seus remolcs corresponents, quatre màquines motoanivelladores i quatre màquines recol·lectores. La major part de la maquinària no és pròpia i es contracta a empreses del territori.

 

La producció de les salines de la Trinitat es destina principalment al sector industrial i l’agroindústria, al tractament d’aigües, cloració salina, sector farmacèutic, desgel de carreteres i també l’alimentació a través dels grans supermercats. Els països europeus i els Estats Units són els principals destinataris de la sal del delta de l’Ebre.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

2 COMMENTS

Comments are closed.