Dimecres, 24 de abril del 2024

JARC alerta que que el nou Reial decret sobre benestar proposat pel Ministeri “compromet la competitivitat” del sector porcí

|

- Publicitat -

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) considera que l’esborrany de Reial decret per homogeneïtzar els controls en matèria de benestar animal amb Europa plantejat pel Ministeri d’Agricultura “compromet la competitivitat” del sector porcí. L’organització agrària assenyala que el nou Reial decret proposa un augment de superfície disponible per animal superior al que marca la normativa europea cosa que, segons JARC, “implicaria una important pèrdua de rendibilitat” de les explotacions. Segons les estimacions de l’entitat, una granja mitjana d’uns 2.000 porcs perdria uns 8.052 euros anuals. A més, JARC remarca la conjuntura actual en què “els ramaders estan patint un augment dels costos de producció del 40%”.

 

Publicitat

JARC rebutja aquesta nova reducció de densitats en granges porcines que planteja l’esborrany de Reial decret que el Ministeri d’Agricultura va donar a conèixer a mitjan juny per homogeneïtzar els controls en matèria de benestar animal amb la normativa europea. L’entitat agrària remarca que “no ve dictaminada per cap normativa europea, ni tan sols per la Directiva CE 2008/120 relativa a les normes mínimes per a la protecció de porcs”, a la qual fa referència l’esborrany, i que “indica les mateixes densitats mínimes que actualment ja són de compliment obligatori” a l’Estat.

 

JARC considera que aquests canvis “no estan justificats ni emparats en cap altra legislació comunitària” i adverteix que “farien inviable que els ramaders puguin realitzar les inversions necessàries en les seves explotacions en matèria de sanitat animal i sostenibilitat ambiental”.

 

L’esborrany proposa un augment de superfície disponible per animal, que es traduiria a la pràctica, segons JARC, “en una reducció de densitat” i “la consegüent reducció dels ingressos dels ramaders, en un moment en el qual estan suportant un increment dels costos de producció del 40%”.

 

L’organització agrària ha traslladat al Ministeri, a través de COAG, que “les granges, com qualsevol altra activitat productiva, van ser dimensionades segons les normatives vigents de benestar animal i gestió de dejeccions, entre altres”. “Canviar ara el seu volum de producció compromet la seva viabilitat i aboca al sector a una pèrdua de competitivitat a causa de la falta de liquiditat per realitzar inversions”, segons JARC.

 

A més de l’increment de costos que pot derivar-se de l’augment de tràmits burocràtics, l’apartat que més preocupa a JARC de l’esborrany de Real decret “pel fort impacte directe que pot arribar a tenir en una granja”, és el possible augment de superfície disponible per animal, és a dir, reduir densitats.

 

El cap de la sectorial del porcí de JARC i COAG, Jaume Bernis, considera que “el sector porcí català està totalment compromès amb la salut i benestar dels animals i compleix amb les densitats que marca la Unió Europea” i, per això, rebutja “qualsevol imposició de noves exigències administratives”.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

9 COMMENTS

Comments are closed.