Dissabte, 27 de abril del 2024

Alliberen catorze tortugues careta a la platja de Calafell

|

- Publicitat -

Catorze tortugues careta han estat alliberades aquest dimecres al matí a la platja de Calafell, al mateix punt on van aparèixer fa un any enrere. D’un niu amb més d’un centenar d’ous eclosionats, se’n van apartar una petita part a fi de criar una vintena de tortugues en captivitat i assegurar-se la seva supervivència. Durant aquest any han estat cuidades en quatre centres diferents. Molta expectació a la platja en el moment que les cries han avançat, decidides, mar endins. Sis d’elles porten emissors via satèl·lit per poder fer-ne seguiment. De les tortugues marines nascudes l’any passat, queden les del niu de Tarragona i d’Arenys de Mar que s’alliberaran a finals d’estiu. La costa tarragonina és una zona molt elegida per a la nidificació.

 

Publicitat

“Una altra, una altra!”, cridaven, entre aplaudiments, el centenar de nens de casals d’estiu que també s’han aplegat a la platja de Calafell (Baix Penedès), quan la darrera tortuga ha desaparegut entre les onades. Gran expectació en aquesta platja, on voluntaris, banyistes i curiosos no s’han volgut perdre el moment de l’alliberament de les catorze tortugues, que han tardat poc més de mitja hora en recórrer, una per una, els pocs metres que les separaven del mar.

 

L’alliberament s’ha fet a les deu del matí per evitar les altes temperatures, en plena onada de calor. “A les tortugues els molesta la llum solar, però la sorra estava una mica humida i han anat totes directes cap al mar”, detalla Lucía Garrido, veterinària i responsable de l’àrea de clínica i rescat de la fundació CRAM, un dels centres de recuperació on s’ha tingut cura de les tortugues en captivitat en el darrer any, junt amb l’Oceanogràfic, Palma Aquàrium i Limia.

Dues membres del CRAM, deixant les tortugues marines sobre la sorra, a Calafell, abans d’alliberar-les al mar

El seu niu estava format per un total de 146 ous, dels quals 85 es van incubar a la platja de Calafell durant 53 dies i la resta a les incubadores de la fundació CRAM i del Zoo de Barcelona. D’aquests 146 ous, en van emergir 75 animals -45 a platja i 30 a incubadora-, dels quals 54 van anar al mar directament i 21 es van mantenir en captivitat durant el primer any de vida, un procés que els dona avantatge en la supervivència i que rep el nom de ‘head starting’.

 

“Només un ou de cada 1.000 arriba a edat adulta, per això en seleccionem en captivitat”, explica Garrido. En l’alliberament hi ha participat personal de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat, l’Ajuntament de Calafell, el Cos d’Agents Rurals, la fundació CRAM i la Universitat de Vic, així com entitats i persones voluntàries que han col·laborat en tot el procés. Els científics confien que les tortugues sobrevisquin i gaudeixin de bona qualitat de vida.

Una tortuga alliberada a la platja de Calafell, amb un emissor per poder-la localitzar

El litoral tarragoní és un entorn on s’hi acostumen a donar descobertes de postes de tortuga marina. “És la zona més elegida a tot l’Estat per les tortugues, és on hem trobat més femelles nidificants”, assegura Garrido. “Estem en plena onada de calor, i això no ajuda a què puguin estar les cries massa estona fora de l’aigua, però han entrat totes ràpid i esperem que d’aquí a 15 o 20 anys tornin a la costa tarragonina a fer els seus nius”, conclou la responsable del CRAM.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

2 COMMENTS

Comments are closed.