Dilluns, 29 de abril del 2024

Els Agents Rurals sospiten que el foc al Pont de Vilomara i Rocafort va ser provocat

|

- Publicitat -

Els Agents Rurals treballen amb la hipòtesi de la intencionalitat en l’origen del foc al Pont de Vilomara i Rocafort (Bages) que crema des de diumenge i que ha afectat 1.750 hectàrees i una cinquantena de cases, una vintena de les quals calcinades totalment. Jaume Torralba, cap dels Agents Rurals a la Catalunya Central, ha explicat aquest dimarts que l’incendi, ja estabilitzat, va tenir l’origen en dos punts propers al costat d’una riera en un lloc molt amagat. No ha estat fins a aquest migdia que s’han detectat els punts i els agents tenen força clar que “malauradament” la causa ha estat provocada per algú amb intenció de calar foc. L’incendi està sota judici, per la qual cosa Torralba no ha volgut oferir més detalls sobre la investigació.

 

Publicitat

El cap dels Agents Rurals a la Catalunya Central no ha dubtat a indicar que l’origen del foc ha tingut “mala baba”, tant pel fet de la intencionalitat com perquè estava situat en un punt, al costat de la riera, on de seguida començava un pendent que va permetre la propagació explosiva de les flames.

 

L’incendi va començar en una zona “amagada” a 3,5 quilòmetres del Pont de Vilomara, en una zona “dolenta”. El fort pendent va constituir una espècie de xemeneia orogràfica que va facilitar la ràpida expansió del foc. “Avui en dia, amb els GPS, qualsevol persona pot arribar a qualsevol indret. Si no, tendiríem a pensar que es tracta d’algú amb un gran coneixement de la zona”, ha indicat Torralba a l’entorn del punt on se situa l’origen del foc.

 

Alhora, el cos considera que un altre foc que va tenir lloc el 12 de juliol a Sant Vicenç de Castellet va ser també intencionat. En tot cas, Torralba ha afirmat que es tracta de patrons molt diferents, fet que resta força a la possibilitat -tot i això no descartada- que els hagi causat la mateixa persona.

 

Un tercer incendi, el que hi va haver a Manresa, a prop d’un abocador, es considera fortuït. En concret, el comandament dels Agents Rurals ha explicat que un ocell es va electrocutar amb un fil elèctric i va caure encès a terra, punt d’origen de les flames.

Senyal de trànsit cremada a la carretera d’accés a la urbanització de River Park, al Pont de Vilomara

Afectacions del foc

D’altra banda, els Mossos d’Esquadra han informat que a la urbanització de River Park hi ha hagut un total de 47 cases afectades a causa del foc del Pont de Vilomara, 19 totalment calcinades i 28 de forma parcial. A hores d’ara es manté el control d’accés a la urbanització.

 

22 persones han passat la nit a l’espai polivalent del Pont de Vilomara i s’ha gestionat allotjament per a 4 persones vulnerables en un hotel. El centre d’acollida, habilitat per l’Ajuntament, es manté encara obert amb voluntariat de la Creu Roja i Protecció Civil per donar avituallament i cobrir les necessitats dels desallotjats. A l’espai Nexe de Sant Fruitós de Bages, habilitat per als desallotjats de les Brucardes, ja no hi ha passat la nit ningú i aquest migdia ja s’ha desmuntat.

Accés a una de les cases afectades pel foc a la urbanització River Park, al Pont de Vilomara

La companyia elèctrica ha informat que a la zona de l’incendi es mantenen 188 abonats sense llum, tots ells al terme municipal del Pont de Vilomara (urbanització River Park). A banda, ni a la urbanització Can Riera ni a River Park tenen subministrament d’aigua. Una vintena de tècnics d’Endesa i 4 camions de grua estan treballant a la zona per reparar la xarxa de Baixa i Mitja tensió que ha quedat afectada per les flames.

 

A més, des de diumenge al migdia quan hi va haver els primers desallotjaments i durant 48 hores, els equips d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut han fet 140 atencions a persones afectades. També van muntar un dispositiu fixe als dos punts habilitats per a les persones desallotjades al Centre Nexe de Sant Fruitós de Bages i a l’Espai Polivalent del Pont de Vilomara per donar suport mèdic i psicològic als afectats. A banda, els equips d’atenció primària han fet en les darrers 24 hores més de 150 trucades a gent que viu sola i de fragilitat per saber-ne l’estat. Fins a aquesta mitja nit, els Centres d’Atenció Primària dels municipis de referència van romandre oberts.

 

El SEM per la seva banda va fer 16 assistències, de les quals 4 van requerir trasllat tot i ser de poca gravetat. També va activar l’equip de psicòlegs per a accions d’emergències que van fer 12 assistències més així com diversos assessoraments directes.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

2 COMMENTS

Comments are closed.