Divendres, 09 de juny del 2023

Roses limita l’accés amb vehicles de 4 rodes a les cales i espais naturals del Parc Natural del Cap de Creus.

|

- Publicitat -

A partir de divendres, 15 de juliol, i fins al 31 d’agost, l’Ajuntament de Roses limita l’accés amb vehicles de 4 rodes o superiors a les cales i espais naturals situats al Parc Natural del Cap de Creus, dins del seu terme municipal. La restricció es manté efectiva entre les 10:30 i les 16:30, tots els dies de la setmana, per a vehicles de 4 rodes o més, mentre que vianants, bicicletes, ciclomotors i motocicletes poden circular sense restriccions horàries. En cas de risc elevat d’incendis es poden afegir restriccions addicionals d’accés al parc, com les activades la passada mitjanit a Roses i al Cap de Creus pel  pla de prevenció Alfa 3.

 

Publicitat

Roses activa aquesta restricció per segon any consecutiu, fruit de les problemàtiques produïdes en anys anteriors. L’Ajuntament vol així actuar contra la saturació produïda en períodes estivals d’anys anteriors, que provocava una pressió sobre el medi no compatible amb els objectius de protecció del parc natural, al mateix temps que evitar riscos potencials als usuaris en cas d’episodis d’emergències.

 

Com l’any 2021, el punt de control d’accés s’ha situat a la carretera de Montjoi, a l’encreuament amb el mirador de Punta Falconera. Està gestionat per dos informadors, un del Parc Natural del Cap de Creus i un altre de l’Associació d’Empresaris Roses-Cap de Creus, col·laborant així de nou les tres entitats (Ajuntament, Parc Natural i associació), en la bona gestió d’aquest important espai natural.

 

Divendres al matí, amb motiu de l’inici del tancament, l’alcalde de Roses, Joan Plana, i el regidor de Medi Ambient, Francesc Giner, van visitar el punt de control. 

Punt de control de l’accès a les platges del parcs natural del cap de creus

Horaris de limitació segons estudis previs

Les franges horàries i dates de limitació s’han establert d’acord a estudis previs i als resultats de la campanya de limitació de 2021, parant atenció en quins eren els dies i hores  de major concurrència i intensitat circulatòria. El resultat obtingut d’aquesta anàlisi és que el període de més afluència se situa des de la tercera setmana de juliol fins a finals d’agost i l’horari més concorregut és des de les 10 hores fins al migdia. En conseqüència, enguany torna a limitar-se l’accés entre el 15 de juliol i el 31 d’agost de 10.30 a 16.30 h, mentre que l’estacionament de vehicles resta prohibit a totes les cales del Parc Natural entre les 00 i les 06 h, tots els dies de la setmana.  

D’altra banda, la pista de terra que transcorre des de la carretera de Montjoi a Punta Falconera, només permetrà aquest sentit de la circulació (baixada), mentre que la pista que comunica la carretera de Montjoi, a l’alçada del Mas Marès, fins al Pla de les Gates, estarà tancada durant l’estiu. 

 

Vehicles autoritzats 

La limitació d’horari es fixa per a vehicles a partir de 4 rodes, podent circular al llarg de tot el dia motocicletes, ciclomotors, bicicletes… així com les següents tipologies d’usuaris, que no tindran limitació d’accés amb cap tipologia de vehicle:

– Propietaris, familiars i visites a propietaris de finques i immobles (declaració signada per propietari i visites)

– Empreses de serveis a les activitats i a propietaris, inclòs serveis de transport col·lectiu (declaració signada per propietari i visites)

– Ramaders

– Treballadors de les activitats que operen dins el parc (declaració signada per titular activitat i treballador)

– Clients amb reserva de les activitats que operen dins el parc (cal acreditar la reserva)

– Vehicles de serveis, vehicles de cossos de seguretat i serveis d’inspecció del parc i de l’ajuntament. 

– Empreses amb llicència per efectuar la seva activitat dins el parc (trenet turístic, …)

 

Pel que fa a les persones autoritzades a accedir a l’àrea restringida dins l’horari de 10.30 a 16.30 h, el consistori ofereix models de declaració responsable que cobriran aquestes possibles causes, a través de la web roses.cat. En cas de clients d’establiments i d’empreses del Parc, caldrà mostrar la reserva corresponent en el punt de control d’accés.

Una persona informant en el punt de control

En cas d’alt risc d’incendis forestals, s’ampliaran les restriccions

En cas d’activació del pla de prevenció d’incendis nivell Alfa 3 (risc extrem d’incendi forestal), s’afegiran restriccions addicionals a l’accés al parc. L’Ajuntament recomana mantenir-se atents a les xarxes socials municipals i dels serveis d’emergències per disposar d’informació actualitzada en tot moment.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

2 COMMENTS

Comments are closed.

No et perdis les darreres novetats!

Subscriu-te a la nostra Newsletter i rep les notícies més importants al teu email