Divendres, 17 de maig del 2024

ARCA i els GAL de Catalunya recomanen parlar amb el territori al plantejar projectes d’energies renovables

|

- Publicitat -

L’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) i els 12 Grups d’Acció Local de Catalunya (GAL) han presentat aquest dimecres 6 de juliol, en roda de premsa a Solsona, un paquet de recomanacions per a les empreses promotores de grans instal·lacions d’energies renovables, en relació a les mesures compensatòries que han d’oferir al territori.

 

Publicitat

Les entitats també han consensuat un protocol d’actuació que reivindica la consulta i el consens amb els agents i la ciutadania del territori. En aquest sentit, els Grups d’Acció Local de cada territori s’han ofert com a intermediaris i facilitadors del diàleg amb el territori a l’hora de definir les mesures compensatòries en cada àrea geogràfica.

 

Tant el protocol d’actuació com les mesures compensatòries s’han elaborat tenint present les directrius de l’Agenda Rural de Catalunya, nascuda d’un ampli procés participatiu de la societat catalana i que el govern va aprovar el passat 22 de maig.

 

Així, la proposta recomana que les mesures compensatòries pivotin entorn dels 6 reptes marcats per l’Agenda Rural: Persones, benestar i repte demogràfic (garantint els drets socials, uns serveis dignes i assegurar un món rural viu), transició ecològica (per una economia circular que faci front al canvi climàtic i faciliti la biodiversitat), territori connectat (per una Catalunya equilibrada a nivell de comunicacions), sistema agroalimentari (per avançar cap a la sobirania alimentària), sistema forestal (per impulsar una gestió i aprofitament forestal sostenibles) i repte innovació, dinamització econòmica i social (per garantir serveis econòmics essencials, nous filons d’ocupació, generar oportunitats i innovació en l’economia rural).

 

En la roda de premsa de presentació, el president d’ARCA, Francesc Lluch, ha assegurat que “la conjuntura actual del mercat energètic, basat en fonts de combustibles fòssils, està vivint una crisi sense precedents i que en els entorns rurals la necessitat d’una transició energètica participada i distribuïda és més urgent que mai. Això ha generat una pressió cada dia més gran per construir instal·lacions de fonts renovables, però no es pot fer a qualsevol preu”.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

10 COMMENTS

Comments are closed.