Dijous, 28 de març del 2024

L’increment dels costos ha provocat una pèrdua de 12€/porc en el sector porcí durant aquest primer semestre

|

- Publicitat -

Unió de Pagesos estima que durant el primer semestre de l’any els ramaders han perdut, de mitjana, 12 euros per cada porc que han portat a l’escorxador. Tot i que els preus a la llotja han seguit una tendència a l’alça, l’encariment dels costos de producció, sobretot arran del conflicte a Ucraïna, ha fet que no els sortissin els números. En el darrer any, el preu del pinso ha augmentat un 26%, però també s’han disparat els de l’energia i dels carburants. Des d’UP es mostren preocupats per si aquesta situació continua els pròxims mesos i demanen a l’Administració línies de finançament per garantir la liquiditat de les explotacions. També reclamen més control per evitar que la Pesta Porcina Africana (PPA) pugui acabar entrant a l’Estat.

 

Publicitat

L’encariment dels costos de producció ha provocat que els ramaders hagin perdut, de mitjana, 12 euros per porc en els primers sis mesos d’aquest any. Si al gener el cost del pinso global se situava als 302 euros/tona, al juny s’ha enfilat fins els 372 euros/tona. Això ha comportat que l’últim any el pinso hagi augmentat un 26%, segons dades de SIP Consultors facilitades per l’organització agrària. Cal tenir en compte que el pinso suposa aproximadament el 70% de tots els costos de producció en una explotació porcina.

 

Unió de Pagesos atribueix al conflicte a Ucraïna aquest “encariment desmesurat” de les matèries primeres, tant del pinso com de l’energia i el combustible, i també del material de les granges, segons ha indicat Rossend Saltiveri, responsable del sector porcí de l’organització agrària.

 

Els preus a la llotja de Mercolleida també han mantingut una tendència alcista i han passat de l’1,020 euros/quilo per animal viu del gener a l’1,651 euros/animal d’aquesta setmana, la cotització més alta dels darrers 25 anys. “Ara fem les paus”, ha indicat Saltiveri, però ha remarcat que el sector acumula les pèrdues dels darrers mesos per l’encariment de les matèries primeres. En aquest sentit, ha reclamat línies de finançament a l’Administració per garantir la liquiditat de les explotacions, entre altres mesures.

En primer pla, uns porcs a la granja de Cal Llacuna. Imatge publicada el 17 d’abril de 2021. (Horitzontal)

Cauen les exportacions de porcí

Segons l’informe SICE d’Interporc, el primer trimestre el sector porcí espanyol ha comercialitzat 1.006,7 milions de tones, un 9% menys que l’any anterior. Catalunya continua sent la principal zona exportadora de l’Estat, un 55% del total, seguida de l’Aragó amb un 20,8%. La Xina es manté com el principal comprador, 21,1% del total però lluny del 55,6% de l’any passat. França ocupa el segon lloc, amb un 10,4% de les exportacions estatals, seguida per Filipines (7,9%), Itàlia (7,8%), Japó (7%) i Corea del Sud (5,9%).

 

Unió de Pagesos sosté que les exportacions en el sector porcí són clau per mantenir el sector i aquestes xifres en exportació s’aconsegueixen mantenint “l’estatus de país lliure en malalties de declaració obligatòria i oferint una carn i derivats de qualitat i a un preu competitiu”. En aquest sentit, l’organització agrària ha posat de relleu les inversions de les explotacions per millorar les mesures de bioseguretat. Tot i això, des d’Unió de Pagesos defensen que “una de les millors garanties de seguretat és mantenir un equilibri entre les places de mares i l’engreix a casa nostra”.

 

Catalunya té 5.444 granges porcines i, d’aquestes, el 80% treballa amb el règim d’integració. En sis anys, les granges de mares s’han reduït un 15,3%, mentre que el número de granges d’engreix es manté estable. Segons Unió de Pagesos, el sector tendeix a especialitzar-se i estructurar-se al votant de la integració.

 

Preocupació per la Pesta Porcina Africana

Unió de Pagesos tornat a posar damunt la taula la “preocupació” del sector porcí per l’expansió de malalties com ara la Pesta Porcina Africana (PPA), en molt casos transmesa a través del porc senglar on el ramader té poc marge de control. Per això, l’organització agrària insisteix en demanar tant al Ministeri com al Departament més control en el moviment d’animals i un control exhaustiu de la població de senglars. Així mateix, Saltiveri ha llençat una crida perquè, al menys durant els pròxims dies, es deixin d’importar porcs i garrins dels Països Baixos, després del darrer focus de PPA detectat en aquell estat.

 

Unió de Pagesos també insta l’Administració a informar ramaders, cases integradores i caçadors, especialment, de la importància de controlar la fauna salvatge davant l’expansió de la PPA a Europa. A la vegada, ha tornat a demanar la regionalització, per si s’acabés declarant aquesta malaltia a l’Estat, és a dir, acords amb tercers països que permetrien la comercialització de productes de les zones lliures de la malaltia dins d’un mateix Estat on s’han detectat positius.

 

Finalment, Unió de Pagesos ha posat de relleu les millores que han fet els ramaders a les granges per adaptar-se a les noves normatives per reduir-ne l’impacte ambiental, com ara la fertilització de precisió amb purins, s’han millorat les dietes dels animals i s’ha minimitzat la pèrdua d’aigua. L’organització remarca que aquestes millores impliquen un cost d’inversió o un menor rendiment de la granja.

 

En aquest sentit, UP remarca que les granges de més de 1.000 porcs també han d’aplicar algunes de les Millors Tècniques Disponibles (MTDs), quan “són granges on és difícil implantar aquestes tècniques poc conegudes a un cost assumible i més en un moment en què el mercat no ofereix marge de benefici”. Unió de Pagesos reclama a les administracions que  estudiïn com implantar les MTDs a la realitat de les granges catalanes.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

1 COMMENT

Comments are closed.