Dimecres, 01 de maig del 2024

El Tribunal de Comptes Europeu exigeix més accions en la lluita contra el frau en les ajudes atorgades per la PAC

|

- Publicitat -

El Tribunal de Comptes Europeu ha exigit a la Unió Europea una actitud “més proactiva” en la lluita contra el frau en el repartiment d’ajudes vinculades a la Política Agrària Comuna (PAC), el mecanisme que gestiona les subvencions a la producció agrícola entre els estats membres. Si bé l’organisme assenyala que en línies generals la Comissió Europea respon correctament davant situacions irregulars, li aconsella que reforci mesures en algunes àrees, una recomanació que també trasllada als governs de cada país. Segons un informe publicat aquest dilluns pel mateix tribunal, al voltant d’un 2% dels pagaments que va efectuar la Unió Europea dins el programa de la PAC entre 2018 i 2020 van detectar errors que podrien estar associats al frau.

 

Publicitat

En el document, la institució indica que els principals riscos que s’han identificat estan relacionats amb l’ocultació per part dels beneficiaris de l’incompliment de les condicions per rebre les subvencions, així com la complexitat de les mesures finançades.

 

De fet, l’informe del Tribunal de Comptes Europeus apunta que les ajudes que depenen de normes més complexes presenten un major risc de frau. En aquesta categoria hi apareixen les mesures d’inversió en desenvolupament rural, vinculades per exemple a l’obertura de nous negocis per diversificar l’economia del camp. “En alguns casos, els sol·licitants no revelen la informació pertinent o creen artificialment les condicions per complir els criteris necessaris i així beneficiar-se indegudament de les ajudes”, descriu el text.

 

En aquest sentit, el tribunal explica que ha detectat casos on pimes agrícoles han amagat vincles amb altres empreses o bé menciona situacions en què diverses persones han sol·licitat pagaments com a “joves agricultors” sense complir les condicions.

 

Encara en la mateixa línia, l’informe alerta que pràctiques com l’acaparament de terres “poden implicar pràctiques fraudulentes com la falsificació de documents, la coacció, l’ús d’influències polítiques o el pagament de suborns”. En relació amb aquesta qüestió, el tribunal mostra especial preocupació per les terres de titularitat pública o les terres privades amb una propietat poc clara, més exposades a les males pràctiques.

Imatge d’una vinya

La tecnologia com a aliada

Pel Tribunal de Comptes Europeu, reforçar la lluita contra el frau en la despesa de la PAC passaria per promoure l’ús de noves tecnologies entre els diferents estats membres, sigui a través de l’extracció de dades, la intel·ligència artificial o la presa d’imatges per satèl·lit, entre d’altres.

 

Alhora, exigeix a la Comissió Europea que supervisi les mesures nacionals de lluita contra el frau i demana que proporcioni orientacions “més concretes” en la lluita contra el frau.

 

Si bé l’informe indica que l’impacte financer de les irregularitats a la PAC és “generalment baix” –entre 2016 i 2020 va afectar un 0,09% de l’import repartit-, el membre del tribunal encarregar de dirigir l’auditoria, Nikolaos Milionis, adverteix dels riscos que suposa deixar de banda el problema. “El frau perjudica els interessos financers de la UE i impedeix que els recursos assoleixin els objectius polítics”, defensa.

“Creiem que la UE hauria de fer més per abordar el risc del frau en la despesa agrícola i esperem que el nostre informe ajudi a la Comissió i als estats membres a desenvolupar la seva capacitat de lluita contra el frau en el marc de la nova PAC 2023-2027”, ha afegit.

 

Prop de 700 pagaments auditats

Per dur a terme l’informe publicat aquest dilluns, el Tribunal de Comptes Europeu va auditar 698 pagaments de la PAC entre 2018 i 2020, dels quals 101 es van comptabilitzar com a errors. D’aquests, en 17 existia la sospita que l’error podria estar associat al frau, una alerta que es van traslladar a la Fiscalia Europea o a l’Oficina Europea de Lluita Contra el Frau (OLAF), els organismes competents per continuar amb la investigació.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

2 COMMENTS

Comments are closed.