Dijous, 02 de maig del 2024

Aquest juny ja ha començat la pela del suro a les suredes catalanes

|

- Publicitat -

Aquest mes de juny ha començat l’activitat de pela a les suredes catalanes, uns boscos que veuen com el seu producte principal ha consolidat una pujada de preu, accentuada notablement des de fa cinc anys. Per aquesta campanya el preu del mig del suro de qualitat està al voltant dels 3.000 € la tona, pràcticament el doble que el 2017. Aquesta alta categoria de suro és la que es destina sobretot a la indústria tapera, un sector que ha impulsat aquesta valorització del suro català. Dies abans d’iniciar la campanya de pela ja ha comprat una part important de la producció, i a un preu superior a l’any passat, posant així de manifest l’increment de la demanda per múltiples aplicacions, especialment pel tapament de vins i caves. Aquesta valorització del suro és, en bona part, fruit del bon moment del sector vitivinícola, principal consumidor del suro que s’extreu a Catalunya.

Amb tot, el gran volum de suro que s’extraurà enguany és el que es destina a la indústria de trituració, un producte que també ha més que doblat el seu preu. Aquest tipus de suro que presenta alguns defectes, afectat per la crisi climàtica i per l’impacte de plagues com la del corc del suro, suposa al voltant d’un 70% de tot el suro que s’obtindrà durant aquesta temporada. Es tracta d’un suro molt apreciat per a altres aplicacions, el que ha fet que en aquests darrers anys el producte es valori molt més, i se’n pagui pràcticament el triple. I és que la
demanda de suro per part de la indústria no para de créixer, mentre que l’oferta es concentra en determinades zones de l’oest mediterrani, com Catalunya, el que fa pensar que aquest producte serà cada cop més preuat.

Publicitat

 

L’efecte motor de l’agrupació de productors Quality Suber
Aquest increment del valor del suro conviu amb les pèrdues provocades per la sequera i les plagues, un perjudici que es calcula que provoca pèrdues de sis milions d’euros cada any a Catalunya.

Tot i aquests factors adversos, el valor del producte surer es manté a l’alça, molt afavorit per la competència que s’ha creat al mercat de compra i venda. Aquesta es fonamenta amb la presència, des de fa 10 anys, de Quality Suber, la primera agrupació de productors de suro de l’Estat espanyol, i que amb seu a Santa Coloma de Farners i Solsona comercialitza una part important de tot el suro que s’obté dels boscos catalans. La seva creació va suposar un pas endavant en la professionalització del sector, i perquè va incorporar als propietaris forestals a la cadena valor d’aquest producte natural i sostenible.

 

Es calcula que a Catalunya hi ha unes 60.000 hectàrees de sureda pures i un total de 85.000 hectàrees si se suma també la superfície compartida amb altres espècies com el roure, l’alzina o el pi.

Pela del suro

El secretari d’Acció Climàtica visita Quality Suber
En una jornada celebrada a Santa Coloma de Farners el secretari d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya, Oriol Anson, ha posat en valor el lideratge assumit per Quality Suber per tal que el suro català tingui un valor creixent i que es relacioni sempre amb la qualitat del producte.

La tasca de Quality en la valorització i classificació dels diferents tipus de suro ha permès incrementar el producte de més qualitat, i això facilita que els productors tinguin un interès renovat en la gestió i millora de les seves finques. Aquet fet contribueix a impulsar una activitat econòmica que es caracteritza pel seu impacte positiu en la conservació de les suredes de Catalunya i els seus efectes sobre la biodiversitat i el medi ambient.

Oriol Ansón a la cloenda de la jornada tecnica

250 participants a les Jornades Tècniques Silvícoles Emili Garolera
Anson ha fet avui la cloenda de la darrera de les 9 sessions que han configurat la 39a edició de les Jornades Tècniques Emili Garolera, organitzades pel Consorci Forestal de Catalunya. Després de dos anys, les jornades han
recuperat completament la presencialitat i han comptat amb la participació de 250 persones. La d’avui, a les instal·lacions de Quality Suber de Santa Coloma de Farners, era una sessió dedicada precisament a la valorització del suro català. Durant les darreres setmanes s’havien celebrat altres jornades a diferents indrets de Catalunya sobre la producció de llenya seguint criteris d’integració de la biodiversitat, mesures de prevenció sobre una plaga que afecta al pi marítim, populicultura, la gestió de pinedes de pi blanc, la visió 10 anys després dels grans incendis de l’Alt Empordà, seguretat en treballs forestals, micosilvicultura i la planificació forestal des d’una aplicació mòbil.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

6 COMMENTS

Comments are closed.