Dijous, 18 de abril del 2024

Roses torna a limitar l’accés de vehicles al Cap de creus durant la temporada d’estiu

|

- Publicitat -

Roses prossegueix amb les mesures de limitació temporal d’accés de vehicles de quatre rodes o superiors al PN del Cap de Creus durant l’època estival, fruit de les problemàtiques i situacions de gran saturació produïdes durant els estius previs a l’any 2021, en què s’aplicà per primer cop la mesura amb molt bons resultats. L’Ajuntament vol així actuar contra una saturació que provocava una pressió sobre el medi no compatible amb els objectius de protecció del parc natural, al mateix temps que evitar riscos potencials als usuaris en cas d’episodis o emergències que requereixin activar protocols de protecció civil. La nova accessibilitat compta amb el vist i plau del Parc Natural del Cap de Creus.

Horaris de limitació

Publicitat

Les franges horàries i dates de limitació s’han establert d’acord a estudis previs i als resultats de la campanya de limitació de 2021, parant atenció en quins eren els dies dies de major concurrència, hores de major intensitat circulatòria, etc. El resultat obtingut d’aquesta anàlisi és que el període de més afluència se situa des de la tercera setmana de juliol fins a finals d’agost i l’horari més concorregut és de 10 hores fins al migdia. En conseqüència, enguany tornarà a limitar-se l’accés  entre el 15 de juliol i el 31 d’agost de 10.30 a 16.30 h, mentre que l’estacionament de vehicles restarà prohibit a totes les cales del Parc Natural entre les 00 i les 06 h, tots els dies de la setmana.

Com l’any 2021, la barrera de pas se situarà a la carretera de Montjoi, a l’encreuament amb el mirador de Punta Falconera. El punt de control estarà gestionat per dues persones (un informador del Parc Natural del Cap de Creus i un altre de l’Associació d’Empresaris Roses-Cap de Creus), tornant a col·laborar així les tres entitats (Ajuntament, Parc Natural i associació), en la bona gestió d’aquest important espai natural.

D’altra banda, la pista de terra que transcorre des de la carretera de Montjoi a Punta Falconera, només permetrà aquest sentit de la circulació (baixada), mentre que la pista que comunica la carretera de Montjoi, a l’alçada del Mas Marès, fins al Pla de les Gates, estarà tancada durant l’estiu.

Imatge del parc natural de cap de creus

Vehicles autoritzats 

La limitació d’horari es fixa per a vehicles a partir de 4 rodes, podent circular al llarg de tot el dia vianants, motocicletes, ciclomotors, bicicletes… així com les següents tipologies d’usuaris, que no tindran limitació d’accés amb cap tipologia de vehicle:

  • Propietaris, familiars i visites a propietaris de finques i immobles (declaració signada per propietari i visites)
  • Empreses de serveis a les activitats i a propietaris, inclòs serveis de transport col·lectiu (declaració signada per propietari i visites)
  • Ramaders
  • Treballadors de les activitats que operen dins el parc (declaració signada per titular activitat i treballador)
  • Clients amb reserva de les activitats que operen dins el parc (cal acreditar la reserva)
  • Vehicles de serveis, vehicles de cossos de seguretat i serveis d’inspecció del parc i de l’ajuntament.
  • Empreses amb llicència per efectuar la seva activitat dins el parc (trenet turístic, …)

Senyalització i fulletons informatius

Per mantenir informats a població i visitants de les mesures i restriccions, l’Ajuntament està treballant en l’edició de fulletons explicatius en diferents idiomes que es distribuiran a través de l’Oficina de Turisme de Roses i del punt de control de Punta Falconera. Igualment, es reforçarà la senyalització informativa de les restriccions, tant a la vila com dins del propi parc natural.

Pel que fa a les persones autoritzades a accedir a l’àrea restringida dins l’horari de 10.30 a 16.30 h (residents, treballadors d’activitats del parc, transport de subministrament a establiments…) el consistori oferirà models de declaració responsable que cobriran aquestes possibles causes, a través de la web roses.cat. En cas de clients d’establiments i d’empreses del Parc, caldrà mostrar la reserva corresponent en el punt de control d’accés.

Les cameres de seguretat al parc natural del cap de creus

En cas d’alt risc d’incendis forestals, s’ampliaran les restriccions

En cas d’activació del pla de prevenció d’incendis nivell Alfa 3 (risc extrem d’incendi forestal), s’afegiran restriccions addicionals a l’accés al parc. L’Ajuntament recomana mantenir-se atents a les xarxes socials municipals i dels serveis d’emergències per disposar d’informació actualitzada en tot moment.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

2 COMMENTS

Comments are closed.