Dilluns, 29 de abril del 2024

El Govern impulsa un projecte de conservació genètica de material forestal per crear llavors més resistents

|

- Publicitat -

El Govern ha aprovat aquest dimarts destinar 2,1 MEUR a un projecte de conservació genètica de material forestal, que consisteix en tasques de recol·lecció de mostres genètiques d’arbres per poder fer assajos amb elles i aconseguir objectius com fer llavors d’arbres que siguin més resistents o desenvolupar productes forestals més atractius i rendibles per al sector. El projecte tindrà una especial consideració per afavorir masses forestals de major resiliència enfront de l’acció del canvi climàtic i servirà per emmagatzemar el material forestal de reproducció en un banc de llavors en condicions controlades. El projecte el farà l’empresa pública Forestal Catalana SA, adscrita al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

 

Publicitat

L’objectiu del projecte, segons es desprèn dels acords de Govern d’aquest dimarts, és “conservar i millorar els recursos genètics forestals presents a Catalunya”, amb l’objectiu concret de “la recerca i l’obtenció de nous productes més atractius i rendibles per al sector”.

 

Aquests productes s’obtenen a partir d’assajos científics realitzats amb mostres genètiques d’arbres i espècies amb un interès forestal més rellevant.

 

D’altra banda, el projecte permetrà emmagatzemar el material forestal de reproducció (MFR) en un banc de llavors en condicions controlades. Així es podran evitar possibles pèrdues d’espècies per impactes biòtics o esdeveniments sobrevinguts.

 

A més, s’incorporen espècies com la servera (Sorbus domestica) i l’avet blanc (Abies alba) dins del programa. En el cas de la servera, els treballs a desenvolupar aniran dirigits a la formació de bancs clonals per preservar l’abundant diversitat de l’espècie existent a Catalunya com a passos previs a futures activitats de selecció.

 

Pel que fa a l’avet, els treballs se centraran en la preservació de la genètica de les masses forestals recollides dins la regió del Montseny.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

1 COMMENT

Comments are closed.