Diumenge, 28 de abril del 2024

El dispositiu per a la campanya de la fruita de Lleida es mantindrà igual, tot i la rebaixa de producció

|

- Publicitat -

El dispositiu per a aquesta campanya de la fruita a Lleida es manté amb 122 llits al pavelló 3 de Fira de Lleida, que obrirà l’1 de juny i fins al 30 d’agost, tot i necessitar menys temporers a causa dels danys per les gelades que han fet que la producció de fruita es rebaixi al voltant d’un 80%. “Tot i que tant el Govern com el sector preveuen que no arribi tanta gent com anys anteriors, estem expectants perquè les campanyes són imprevisibles i volem estar preparats”, ha dit la regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall. Pel que fa a les places municipals en pisos destinades a temporers amb contracte laboral, s’amplien de 70 a 100 a causa de la bona acollida de l’any passat i es reserva un pis per a dones.

 

Publicitat

Sall ha recordat que el pavelló 3 de Fira de Lleida servirà de lloc d’acollida temporal durant la campanya de la fruita, com s’ha fet en anys anteriors i confia que l’any que ve ja es puguin acollir a l’alberg que promou l’equip de govern de la Paeria. Al pavelló 3 s’hi oferiran, com l’any passat, 122 llits per a temporers que arribin a Lleida sense contracte o sense allotjament, servei de lavabos, dutxes i bugaderia, servei d’esmorzar i sopar, consigna i servei de connectivitat per poder-se connectar a internet i fer tràmits i gestions.

 

L’any passat es van atendre al pavelló 3 de Fira de Lleida 800 persones que van fer unes 11.000 pernoctacions. D’aquestes, el 60% tenia els permisos en regla i el 40% no tenien papers, ha detallat Sall. La Paeria espera, però, que enguany siguin menys perquè el sector ja ha anunciat “per activa i per passiva” que no necessitarà la mateixa quantitat de mà d’obra que altres anys. A més, afegeix, hi ha altres regions com França o Itàlia en què s’augura una campanya agrària molt bona i “potser les persones temporeres van cap allà”.

 

Enguany, tal com ha explicat la Paeria, el servei del pavelló 3 estarà gestionat per la fundació Samu, tot i que la concessionària pública s’encarregarà de la supervisió a través de l’oficina d’atenció única on es farà la valoració social abans d’accedir al dispositiu. Precisament una de les novetats de la campanya agrària d’enguany és que l’oficina obrirà fins a les 21h de dilluns a divendres (l’any passat tancava entre les 19h i les 20h) i, a més, les persones temporeres que arribin a Lleida el cap de setmana podran disposar d’un carnet provisional per accedir al pavelló, al mateix lloc, perquè no s’hagin de quedar al carrer, i dilluns anar a l’oficina única d’atenció.

 

Sall també ha explicat que durant la campanya agrària s’oferirà suport administratiu a les persones que arribin a Lleida a la recerca de feina al camp per fer tràmits burocràtics, així com intermediació laboral, la figura d’un jurista per assessorar-los, mediadors i un servei de mediació intercultural.

 

Per la seva banda, el regidor d’Ocupació, Responsabilitat Social i Horta, David Melé, ha explicat que s’està treballant en un cens de temporers que ha de permetre “tenir un mapa real de la situació per poder prendre mesures”. Aquest cens l’elaboraran a partir d’unes enquestes que faran arribar entre aquest dimarts i dimecres a entitats agràries i associacions de veïns demanant una previsió del número de treballadors que necessitaran i preguntant-los com s’allotgen, en qui barri o zona del municipi, com es traslladen a la feina o com se’ls hi ha fet el contracte.

 

Melé també ha explicat que en una campanya agrària normal, ha dit, a l’Horta de Lleida es necessiten unes 2.500 persones temporeres. Enguany caldran moltes menys, ha reconegut, tot i que encara estan valorant la situació.

 

‘Fruita amb Justícia Social’ denuncia que no els deixen col·laborar en el dispositiu

La Plataforma ‘Fruita amb Justícia Social’ denuncia que la Paeria no els deixa col·laborar en aquest dispositiu ni tampoc oferir ajuda als temporers, tot i haver-ho demanat reiteradament des de l’any passat. Gemma Casal, membre de Fruita amb Justícia Social, diu que el dispositiu és “insuficient” i que la Paeria veta la lluita antiracista perquè no els deixa informar als temporers dels drets humans ni dels seus drets laborals. “És incomprensible que no ens deixin fer una atenció integral a aquestes persones”, afegeix.

Membres de la Plataforma “Fruita amb Justícia Social” concentrats a la porta de la Paeria, durant la roda de premsa de presentació de la campanya agrària

Des de la Plataforma consideren que Sall no està fent una bona gestió de la campanya agrària ni del dispositiu i reclamen la dimissió de la regidora. “Ha estat incompetent i totalment incapaç d’escoltar les organitzacions que fa anys que atenen les persones temporeres, la qual cosa és incomprensible en una regidoria de Serveis Socials”, afegeix Casal.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

6 COMMENTS

Comments are closed.