Dijous, 25 de abril del 2024

La Fundación Oso Pardo reparteix una làmina de com comportar-se davant d’un os a diferents parcs naturals

|

- Publicitat -

La Fundación Oso Pardo (FOP) ha repartit en centres de visitants del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i al Parc Natural de l’Alt Pirineu, així com en diferents oficines de turisme, 5.000 làmines amb consells per saber com comportar-se a les muntanyes amb presència d’ossos, i millorar així la seguretat del visitants i la dels ossos.

 

Publicitat

La campanya informativa es desenvolupa en coordinació de la Generalitat de Catalunya i el seu objectiu es contribuir a la compatibilitat entre les activitats recreatives a la natura i la presència d’ossos en un context com l’actual, en el que augmenten tant aquestes activitats com la població ossera.

 

Als Pirineus la probabilitat de trobar-se amb un os es molt petita, doncs un total d’uns 70 ossos viuen en tota la seva àrea de distribució pirinenca, i que inclou una vasta àrea de mes de 8.200 km2 repartida entre Aragó, Catalunya, Andorra i França. No obstant, les majors densitats es troben als Pirineus centrals i dins de Catalunya, als boscos de la Vall d’Aran i Pallars Sobirà (Lleida).

Una femella d’os bru amb dos cadells de primer any fotografiats l’any 2021

Entre les recomanacions que s’ofereixen a la làmina, s’aconsella utilitzar sempre camins i senders autoritzats. No és convenient endinsar-se en àrees de vegetació tancada ni seguir els rastres d’os. Tampoc cal apropar-se a animals morts (carronyes), que poden ser font d’alimentació per l’os i per d’altres especies. A més a més, cal portar als gossos lligats i no llençar restes d’aliments. En cas de trobar-se un os a la carretera, és aconsellable reduir la marxa, activar els llums d’emergència i esperar que l’animal abandoni la via.

 

A Europa els ossos eviten el contacte amb la gent i solen detectar la seva presència amb força antelació, allunyant-se discretament del lloc sense que en la gran majoria dels casos les persones arribin a adonar-se’n. Això no obstant, davant una trobada fortuïta mai s’ha de reaccionar de forma agressiva o donant veus o intentar un apropament, que l’os identificarà com una amenaça. És fonamental observar als ossos a distància i amb responsabilitat.

A on trobar la làmina?

Les làmines han estat repartides a les oficines del parc natural de l’Alt Pirineu a Llavorsí, a les oficines de turisme d’Esterri d’Àneu i de Tavascan, a l’Oficina Comarcal de Turisme del Pallars Sobirà, a Sort, i al Consorci de Turisme de les Valls d’Àneu. Els consells, en format de tríptic també han estat distribuïts als centres de visitants del parc nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Làmina amb consells per transitar per les muntanyes amb presència d’ossos que la FOP ha repartit als centres de visitants dels dos espais naturals.

També és possible descarregar la làmina en format PDF des de la web de la FOP. Ha estat editada en catalácastellàanglès i francès.

 

La campanya informativa forma part del projecte “Establecimiento de un sistema de alertas tempranas”, amb finançament de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

4 COMMENTS

Comments are closed.