Dilluns, 29 de abril del 2024

Unió de Pagesos reclama mesures per combatre la crisi de les granges de conills

|

- Publicitat -

Unió de Pagesos reclama a les administracions mesures per pal·liar la situació de crisi que pateixen les granges de conills, “amb preus per sota costos de producció fa temps i que s’ha vist agreujada els últims mesos pel fort augment del preu del pinso”. En aquest sentit, l’organització agrària insisteix en reclamar al Departament d’Acció Climàtica un observatori de preus per al sector. També demana recuperar el grup de treball del sector cunícola i constituir un altre grup de treball per vetllar pel compliment de la Llei de la cadena alimentària. Unió de Pagesos també adverteix “del perill que desaparegui el sector a Catalunya” si prosperen iniciatives com la plantejada pel Ministeri d’Agricultura d’eliminar les gàbies a les explotacions.

 

Publicitat

L’organització agrària, juntament amb Unió d’Unions, es va reunir dimarts amb representants del Ministeri d’Agricultura per advertir de les conseqüències que podria suposar per als productors catalans l’eliminació de les gàbies. “Per la seva naturalesa, els conills són animals molt sensibles que necessiten estar a una certa alçada del sòl i en un ambient controlat”, assenyalen.

 

Unió de Pagesos també ha instat el Departament de Salut a valorar la possibilitat de posar en funcionament escorxadors a les mateixes granges de conills, de petita capacitat o mòbils, com s’ha fet amb el sector de l’oví. Això permetria, “donar un valor afegit a la producció de conills a la granja”, segons Unió de Pagesos.

 

Encariment del pinso

Unió de Pagesos assegura que l’important augment del preu del pinso “està posant al límit les granges de conills a Catalunya”. Segons l’organització, només pel sobrecost del pinso, un camió de 3.000 conills portat a l’escorxador costa 2.000 euros més que fa dos anys. Però, “aquest increment no s’ha vist reflectit en el preu de venda dels ramaders”, denuncien des de l’organització. A més, la llotja de referència ha introduït la nova tipificació de producte ‘conill destinat a congelar’, i ha traslladat el cost de la congelació al ramader en lloc de traspassar-lo al llarg de la cadena, “amb la contradicció que suposa, tenint en compte el contingut de la Llei 12/2013 i modificacions posteriors de millora de la de la cadena alimentària”, afegeixen.

 

L’organització agrària sosté que, a Catalunya, “els cunicultors pateixen la crisi de manera més accentuada”, en part, perquè predomina el model tradicional en el què la persona titular de la granja és propietària dels animals, compra pinso i altres inputs i ven la carn segons el preu de referència de la llotja, mentre que en altres zones de l’Estat s’ha implantat el model d’integració, on “el ramader rep una compensació per tenir cura del bestiar independentment del preu de llotja”.

 

Segons la mitjana dels anys 2018-2020 de les dades de la xarxa comptable del Departament d’Agricultura, el cost del pinso suposava més del 70% dels costos específics d’una granja de conills.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

1 COMMENT

Comments are closed.