Diumenge, 28 de abril del 2024

La FCAC participa en un projecte que promou la construcció sostenible a base de blat de moro i gira-sol

|

- Publicitat -

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) és una de les entitats sòcies del projecte transfronterer SAVASCO, que té com a objectiu promoure una construcció més sostenible a partir de tiges de blat de moro i gira-sol. Aquest matí s’ha presentat el prototip català d’edificació a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (Sant Cugat del Vallès).

 

Publicitat

El projecte pretendria estructurar el sector de la construcció amb l’agrari al territori transpirinenc per contribuir a la reducció de l’impacte ambiental i a una major sostenibilitat.

 

El punt de partida és que la construcció, a través dels seus diversos components i activitats, resulta ser un dels principals sectors emissors de CO2. Les característiques físiques de certs residus agrícoles, com les tiges de blat de moro i gira-sol, són adequades per aconseguir un adequat aïllament tèrmic i una regulació hídrica molt convenient per a la formulació de materials de construcció. A més, aquestes matèries primeres de base biològica tenen molts avantatges mediambientals, són renovables, locals i constitueixen embornals de carboni.

 

El prototip que s’ha presentat és una edificació construïda a partir d’una combinació de tiges de blat de moro i gira-sol procedents de la Cooperativa Agrícola Castelló d’Empúries i la Cooperativa Agrària de Miralcamp. Per a l’elaboració dels materials constructius, les tiges de blat de moro i gira-sol han estat recollides, transportades, emmagatzemades i transformades amb condicions específiques que afavorissin trobar una solució a l’excés d’humitat que hi ha en el moment de la recol·lecció i que en dificulta la conservació.

 

Amb l’objectiu de demostrar i maximitzar la versatilitat dels materials, el prototip consta de quatre cantonades amb sistemes constructius diferenciats. Tota la construcció s’ha fet en sec i per a la fonamentació s’han reutilitzat peces prefabricades existents al campus. Alhora, s’ha potenciat la prefabricació per optimitzar els temps d’execució i maximitzar la producció al taller.

 

El projecte és un Interreg, fruit de la col·laboració amb França. A més de la FCAC i cooperatives sòcies, hi participen Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat Rovira i Virgili, Universitat de Toulouse, Institut National Polytechnique de Toulouse, els laboratoris LMDC i LERASS,  la cooperativa d’arquitectura Arqbag i la cooperativa de treball COECO Terre de Bois, entre d’altres.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

2 COMMENTS

Comments are closed.