Dilluns, 29 de abril del 2024

Barcelona acull la presentació de SomNúvol, una plataforma amb eines amb programa lliure per a teletreballar

|

- Publicitat -

L’Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica de Barcelona acollirà el 5 de maig la presentació de la plataforma SomNúvol. Es tracta d’un projecte cooperatiu que ofereix eines de núvol digital mancomunades per teletreballar, comunicar-se i col·laborar en xarxa amb programa lliure i principis tecnoètics. El projecte ha rebut el suport del programa Projectes Singulars del Programa d’Economia Social del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat.

 

Publicitat

Persones i entitats sòcies cooperativistes, impulsores i usuàries de les eines de teletreball participaran en la presentació del projecte, que ha de permetre a qui se’n faci usuari fer un salt més cap a la sobirania tecnològica. També hi haurà una sessió pràctica per testejar les eines. Les entitats impulsores, femProcomuns, Colectic, LliureTIC i bTactic, i usuàries, com l’Escola Lliure El Sol, explicaran els programes de formació que aquest any s’han centrat en l’àrea del lliure i l’alfabetització digital. També es presentarà el programa de beques per a dones que ha de contribuir a disminuir la bretxa digital de gènera.

 

Així mateix s’anunciaran els serveis gratuïts que estrena el projecte, perquè l’autonomia tecnològica pugui créixer les persones que no poden pagar una quota tinguin una opció de també fer aquest salt cap a les eines lliures i no dependre de les de grans corporacions que duen a terme males pràctiques d’explotació de dades i orientades a la maximització del lucre.

Imatge d’un ordinador amb les eines de SomNúvol

En canvi, en el projecte SomNúvol no es recullen ni comercialitzen dades de les persones usuàries, ni aquestes es fan servir per a crear perfils de vigilància. A més, el fet que les persones i entitats usuàries siguin les propietàries de la plataforma garanteix que aquest no pugui ser venuda a una multinacional, com podria passar amb una startup mercantil.

 

L’entitat matriu del projecte és la cooperativa integral sense afany de lucre i d’iniciativa social femProcomuns, amb persones sòcies treballadores i persones i entitats usuàries. El servei s’impulsa en intercooperació amb les cooperatives de treball bTactic i Colectic i amb el col·lectiu LliureTIC, que sumen forces i capacitats per oferir un servei de qualitat i escalable. El projecte vol ser l’equivalent, en eines de núvol digital, al que són SomEnergia, SomConnexió i SomMobilitat pel subministrament elèctric, les telecomunicacions i la mobilitat sostenible.

 

Actualment el servei inclou diferents eines segons les necessitats de cadascú. La més utilitzada és l’Oficina online, amb emmagatzematge i compartició de documents i imatges, edició de textos, fulls de càlcul, presentacions, calendari, gestor de projectes i enquestes. A més hi ha serveis de videoconferència amb Meet, fòrums amb l’Àgora, Formularis, Gestor ERP empresarial i servei de correu amb múltiples comptes també per les entitats que ho necessitin. Tots aquests serveis comparteixen el mateix sistema de gestió de comptes d’usuari, pel que no cal tenir una contrasenya diferent per cadascun d’ells i amb els serveis avançats, les entitats poden gestionar permisos per a les seves persones usuàries.

 

SomNuvol.coop està pensat perquè les persones que el fan servir no s’hagin de preocupar d’aspectes tècnics d’instal·lació, configuració o manteniment i es puguin centrar en fer servir eficaçment les eines. En opinió de les entitats impulsores de la plataforma, «mancomunar és agrupar-se per compartir un recurs o servei». Les persones i entitats es fan sòcies de consum de la cooperativa femProcomuns i contracten els serveis que necessiten mitjançant quotes. No depenen així d’haver de fer servir eines com GoogleDrive, Microsoft OneCloud, AmazonDrive, Apple iCloud o Zoom.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

1 COMMENT

Comments are closed.