Diumenge, 28 de abril del 2024

Col·lectiu Eixarcolant organitza activitats al Penedès-Garraf per formar en les espècies silvestres comestibles

|

- Publicitat -

El node territorial del Penedès-Garraf del Col·lectiu Eixarcolant organitza per primera vegada un programa d’activitats primaverals en aquest territori. L’entitat, que té per objectiu fomentar un nou model agroalimentari emprant les espècies silvestres comestibles i les varietats agrícoles tradicionals, oferirà la possibilitat de participar a tothom que estigui interessat, ja que es tracta d’un programa que consta de 7 activitats totalment obertes al públic.

 

Publicitat

Tot el programa està enfocat a donar a conèixer les plantes oblidades que tenim a tocar de casa i que sovint desconeixem, així com tot el potencial i usos associats en aquestes, ja siguin gastronòmics o medicinals, i també els beneficis que aporten en termes de biodiversitat.

 

La primera activitat del programa consisteix en la realització de 4 sortides de formació etnobotànica pels paisatges del Penedès i del Garraf. Aquesta formació permetrà als participants visitar i descobrir els diferents ambients i hàbitats del territori per tal d’identificar les comunitats vegetals que els habiten, les seves espècies principals, els seus usos, i fins i tot, algunes toxicitats.

 

A la primera formació es visitaran els camps i zones ruderals de Sant Pere de Ribes, al Garraf, per conèixer la vegetació associada als camps agrícoles i als marges i camins. La segona formació es durà a terme a la riera de Mediona, al Penedès, i servirà per observar la vegetació de riera i dels seus voltants. Durant la tercera formació es visitarà el litoral del Garraf, concretament la zona de la platja del Far de Sant Cristòfol de Vilanova i la Geltrú. Finalment, les persones participants de la quarta formació gaudiran d’una visita a la màquia i als boscos del parc del Foix al Penedès per conèixer el bosc mediterrani i la vegetació de la màquia del parc.

 

Aquestes formacions aniran a càrrec d’en Marc Talavera i d’en Marc Casabosch, experts en etnobotànica i divulgadors del Col·lectiu Eixarcolant. Les dues primeres sortides seran al mes d’abril i les dues restants, al maig. Existeix la possibilitat d’apuntar-se a la formació completa o individualment a cada sortida etnobotànica.

 

Una altra activitat del programa organitzat pel node territorial Penedès-Garraf consistirà en la realització d’un taller teòric-pràctic per aprendre a fer “xampanyet de saüc”. Aquest taller, a càrrec de Roger Guasch i que tindrà lloc a Sant Pere Molanta (Vilafranca del Penedès) el diumenge 24 d’abril, permetrà experimentar tots els passos, des de la recol·lecció del saüc fins a la maceració i posterior elaboració i conservació d’aquesta beguda. Els participants que així ho vulguin, també podran compartir un dinar popular pensat per lligar totes les activitats previstes per aquell dia.

Imatge de flors de saüc

També, a mitjans de maig, concretament el diumenge 15, el node territorial del Col·lectiu Eixarcolant participarà a la Festa de les Flors del Pla del Penedès, duent-hi a terme una passejada per a tota la família per donar a conèixer l’entorn del poble i fer un reconeixement de les diferents espècies vegetals que s’hi poden trobar. Durant la festa també s’hi podrà realitzar un tastet al bar “El Centre”, adquirir llibres etnobotànics i llavors agroecològiques de varietats tradicionals.

 

Finalment i per tancar el cicle primaveral d’activitats, el dissabte 28 de maig es realitzarà una passejada etnobotànica pels voltants de Sant Pere de Ribes amb la Sílvia Ysamat, escriptora i llicenciada en Ciències Químiques. És una de les persones més coneixedores de la botànica de la zona i així ho demostra al seu llibre “Etnobotànica del Garraf”. La sortida permetrà identificar diferents indrets botànics interessants i les plantes que els habiten. Un cop finalitzada l’activitat, tots els interessats podran apropar-se al bar social del GER i gaudir d’un tast de 5 tapes i platets cuinats per La Fritel·la i elaborats amb les plantes que creixen a l’entorn de Ribes.

Reconeixement de plantes

Leire Miñambres, una de les responsables del node Penedès-Garraf afirma que “Aquest nou programa permetrà a la gent del Penedès i del Garraf descobrir la importància de les plantes i de la gastronomia que podem trobar en aquest territori, però també l’oportunitat de poder compartir coneixements i activitats que girin al voltant d’un nou model de producció, distribució i consum d’aliments molt més sostenible, ètic i just”.

 

Algunes de les activitats proposades requereixen d’inscripció prèvia o de pagament. Tota la informació es troba disponible a la web de l’entitat www.eixarcolant.cat/agenda.

 

Finalment, destacar que aquesta iniciativa servirà per donar el tret de sortida a tot un seguit de trobades, tallers, cursos i actes previstos per aquest 2022 que realitzarà el node Penedès-Garraf. Totes aquestes accions s’emmarquen en l’aposta pel creixement i per la descentralització del Col·lectiu Eixarcolant, i es replicaran als 19 nodes de l’entitat repartits pel territori.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

5 COMMENTS

Comments are closed.