Dimecres, 01 de maig del 2024

JARC reclama ajuts directes pels productors de fruita dolça i seca per pal·liar els efectes de les gelades

|

- Publicitat -

JARC reclama ajuts directes per als afectats per les gelades, sobretot per injectar liquiditat als productors de fruita dolça i fruita seca, que són els cultius més perjudicats. L’entitat agrària assenyala que alguns productors acumulen afectacions en tres collites consecutives i “ja no poden fer front a més pèrdues ni assumir més crèdits”. Així mateix, JARC traslladarà al Departament d’Acció Climàtica i al Ministeri d’Agricultura la necessitat de revisar les assegurances pel fred perquè “no responen a la nova realitat del canvi climàtic”. En el cas de gelada, “les franquícies són altes, es penalitza als més perjudicats, els que pateixen danys durant anys consecutius, i el topall assegurable en noves plantacions és baix”, remarca.

 

Publicitat

Segons el Departament d’Acció Climàtica, només al pla de Lleida les baixes temperatures durant tres jornades consecutives han provocat danys en 50.000 hectàrees de cultius, però cal sumar-hi també els que han patit altres zones productores de Lleida, la Terra Alta i la Ribera d’Ebre. Tot i els esforços dels pagesos que han passat nits en vela per gestionar els sistemes de protecció antigelada, JARC afirma que aquests no han funcionat en zones on les temperatures van descendir dels  -6ºC, i alguns cultius tindran un 100% d’afectació.

Sistema antigelada en funcionament en una finca de fruita dolça a Corbins en la tercera matinada consecutiva amb temperatures sota zero a Ponent

 

Les collites més malmeses seran les d’ametlla i fruita dolça. Segons les previsions d’Acció Climàtica, a les zones amb les temperatures més baixes es preveuen pèrdues d’entre un 80-100% en tots els cultius de fruita de pinyol, ametlla i pera. Per altra banda, ha avançat que en cultius com ara l’albercoquer les pèrdues apunten al 80% o més, i patiran els efectes de les gelades les cireres, les nectarines o els presseguers. Tanmateix, fins que passin 4 o 5 dies no es podrà saber si l’abast dels danys en la fruita serà més gran. En el cas de l’olivera, fins a l’arribada del bon temps no es podrà determinar quines branques han quedat malmeses, per poder quantificar la pèrdua de producció.

 

Però, a més, hi ha un factor que agreuja encara més aquesta situació, segons explica el cap de la sectorial laboral de JARC i representant de la fruita de COAG, Osvald Esteve. I, és que a causa l’espiral alcista dels costos de producció, “molts agricultors havien avançat la compra fitosanitaris i adobs per a tota la campanya, i amb una previsió de pèrdua total o molt minvada de la collita estaran totalment endeutats”. Davant “la magnitud del desastre per als productors d’ametlla i fruita dolça”, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya demana a les administracions catalana i estatal ajuts directes per als productors de tots els cultius afectats per la gelada.

Arbres fruiters coberts per una capa de gel produïda pel sistema antigelada de l’aspersió en una finca d’Alcarràs, arran de la tercera nit de gelades a Ponent

 

JARC demana canvis en l’assegurança

A banda d’agilitat en el peritatge i el pagament d’indemnitzacions, l’organització agrària reclama canvis en les condicions que ofereix Agroseguro ja que “no respon als efectes provocats pel canvi climàtic, on es succeeixen contínuament episodis de sequera, gelades i inundacions”. “Els més perjudicats són aquells que pateixen aquests fenòmens meteorològics durant anys consecutius, que són penalitzats amb cada sinistre”, assenyala.

 

El cap de la sectorial de Fruita Seca de JARC, Xavier Cullerès, també qüestiona que el topall de rendiment per assegurar noves plantacions cobreixi només la meitat de la producció. Per altra banda, Osvald Esteve apunta que “molts fructicultors ja no han pogut assegurar enguany, perquè patien les conseqüències dels desastres de campanyes anteriors”. A més, “l’assegurança pel fred és molt cara, un 30% de franquícia més el cost d’assegurar”, afegeix.

 

Osvald Esteve, representant de la Fruita de COAG (coordinadora que representa JARC en l’àmbit estatal), es reunirà aquest dijous amb Esperanza Orellana, directora general de Produccions i Mercats Agraris del Ministeri d’Agricultura, per traslladar-li “la necessitat urgent d’injectar liquiditat als productors damnificats pel fred”, així com “la urgència de revisar les condicions de les assegurances agràries i donar-los ajuts directes”.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

3 COMMENTS

Comments are closed.