Divendres, 03 de maig del 2024

Els productors de fruita dolça preveuen pèrdues importants provocades per les gelades

|

- Publicitat -

Els productors de fruita dolça de Ponent asseguren que les gelades del cap de setmana es traduiran amb “pèrdues importants” de la producció. Les temperatures han oscil·lat entre -1 i -6 graus a les comarques productores de fruita de la plana, com son el Segrià, la Noguera, el Pla d’Urgell i l’Urgell. Tot i que encara és aviat per quantificar els danys, el president d’Asaja Lleida, Pere Roqué, ha assegurat que la caiguda de la producció afectarà “una extensió molt gran” del territori, i ha alertat que si els termòmetres tornen a baixar dels zero graus aquesta propera nit serà una “situació catastròfica” per al sector, ja que els arbres no poden suportar tantes hores seguides de fred.

 

Publicitat

Segons Roqué, la gelada ha estat “molt generalitzada” a totes les zones de Ponent, amb temperatures que han anat dels -1ºC a zones del Baix Segrià fins a punts on el termòmetre ha arribat als -6ºC, com ara a la Portella (Segrià) o Albesa (Noguera).

 

Tot i que encara és aviat per quantificar les pèrdues, Roqué ha explicat que els efectes de la gelada dependran del fred que hagi fet a cada finca i de si els cultius son primerencs o tardans. Sigui com sigui, ha assegurat que les pèrdues seran “importants” i que això farà que a l’estiu es requereixi menys mà d’obra a la campanya de la fruita.

Una finca de fruiters al Segrià amb els arbres coberts de gel pel reg per aspersió que s’utilitza per protegir-los de les gelades

La fruita més afectada per la gelada ha estat la fruita d’os, com ara préssec, nectarina i albercoc, i també l’ametlla perquè els arbres ja fa setmanes que han florit. Els perers, tot i que tenen la flor una mica tancada, també s’han vist afectats, mentre que en el cas dels pomers, l’afectació es preveu menor tot i que dependrà de la varietat.

 

De fet, Roqué ha afegit que les baixes temperatures s’han prolongat moltes hores i que això fa que molts arbres no s’hagin “salvat”, tot i comptar amb els sistemes d’antigelada. El sistema més utilitzat és el reg per aspersió, un sistema que dispersa aigua damunt dels arbres per crear una pel·lícula de gel que cobreix les flors i les manté a 0ºC per evitar que aquestes es facin malbé.

Fruiters del Segrià amb les flors cobertes de gel pel reg per aspersió que s’utilitza com a sistema antigelades

Ara la preocupació dels productors és veure si tornarà a gelar. “Si hi torna seran més hores de fred damunt del fruit i el que s’hagi pogut salvar quedarà totalment glaçat”, ha dit Roqué, que ha assegurat que això “podria ser una situació catastròfica”.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

3 COMMENTS

Comments are closed.