Diumenge, 23 de juny del 2024

El balanç anual de la població d’os bru revela la segona xifra més alta registrada

|

- Publicitat -

El Grup de Seguiment Transfronterer de l’Os Bru als Pirineus (GSTOP) va comptabilitzar de 70 exemplars d’os bru als Pirineus durant el 2021, segons es desprèn del balanç anual de la població i de les actuacions de seguiment i conservació dutes a terme l’any passat. Aquesta xifra correspon al nombre mínim d’ossos detectats en un any determinat i es revisa anualment. Les dades constaten un augment de la població ja que el 2020 es va fixar en 68 exemplars; el 2019, en 59, i el 2018, en 52.  Així mateix, s’han registrat 15 noves cries de vuit femelles diferents. Es tracta de la segona xifra més alta registrada, després del 2020. Els ossos detectats a Catalunya i l’Aran se situen en 38, entre els quals 9 cadells. 

 

Publicitat

Pel que fa al sexe de la població identificada i comptabilitzada el 2021, hi ha 34 femelles i 32 mascles. Dels 70 exemplars, 36 són adults i 19 són subadults; dels 15 cadells, hi ha 6 femelles, 5 mascles i 4 de sexe no identificat. L’àrea geogràfica de presència de l’os bru als Pirineus comprèn una superfície de 6.500 quilòmetres quadrats.

 

Segona xifra rècord de naixements

Quant al nombre de naixements, s’han registrat en total 15 noves cries de vuit femelles diferents. Es tracta de la segona xifra més alta registrada, després del 2020. Les femelles que s’han reproduït són Caramelles (amb 2 cadells), Caramellita (3), Sorita (3) Beret (1), Bulle (1), Reglisse (1), New18-04 (2) i New18-06 (2). Les últimes cinc femelles s’han reproduït per primera vegada. I, cinc mascles han tingut cadells, entre els quals el mascle Goiat, alliberat l’any 2016.

 

Entre el 1996 i el 2021 han nascut un total de 114 cries de 62 ventrades. D’altra banda, 9 exemplars s’han donat per morts o desapareguts durant el 2021. En aquest recompte de baixes es comptabilitzen els exemplars dels quals es té evidència de la mort o bé no es té cap indici des de fa dos anys.

Una ossa amb dos cadells de primer any

Seguiment a Catalunya i l’Aran

En el marc del seguiment de l’espècie a Catalunya i a la Vall d’Aran s’han recollit 1.194 indicis d’os durant el 2021. Les dades més importants són les mostres de pèls (462), el fotoparament (375) i els excrements recollits (124). També s’han produït 47 observacions. En tot el Pirineu s’han detectat un total 2.979 indicis o rastres. A més, se n’han analitzat als laboratoris de la Universitat Autònoma de Barcelona i al laboratori francès Antagène més de 525 mostres per a la identificació genètica.

 

A Catalunya, s’han detectat 38 exemplars d’os bru a la Val d’Aran, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça. Es va detectar la femella Caramelles amb dos cries de l’any i la femella Caramellita amb 3 cries de l’any. Precisament, aquesta ossa, dels 3 cadells que tenia només n’ha sobreviscut un, que és fill del mascle Goiat, que aquest 2021 no s’ha localitzat a Catalunya. També es té constància de les femelles Bulle i Beret amb una cria de l’any i s’ha detectat fotogràficament una femella amb 2 cadells, no identificada genèticament. A més, es confirma la presència dels mascles Pelut i Sardo a l’Alta Ribagorça.

Mapa dels indicis de presència d’os bru detectats l’any 2021

Així, el recompte final de la part catalana i aranesa és de 23 adults, 6 subadults i 9 cadells de l’any, amb 17 mascles i 19 femelles i 2 cadells de sexe que encara no s’ha pogut determinat.

 

El Grup de Seguiment Transfronterer de l’Os Bru als Pirineus està format per representants del Departament d’Acció Climatica, Alimentació i Agenda Rural; el Cos d’Agents Rurals; el Conselh Generau d’Aran i els governs d’Andorra i França i de l’Aragó, Navarra.

 

Projecte transfronterer centrat en les poblacions d’os i llop

L’objectiu principal del projecte LoupO consisteix a desenvolupar un pla transfronterer integrat i estandarditzat per la monitorització i seguiment de les poblacions d’os i llop dels Pirineus i crear una base de dades comuna entre països.

 

Aquest projecte, que té una durada de 31 mesos, finalitzarà aquest mes de maig i permet realitzar estimacions poblacionals per tal d’optimitzar recursos i adaptar-se a les creixents poblacions d’ambdós carnívors. També busca com afavorir l’aparició de mesures per millorar la convivència del llop i l’os en un territori marcat per l’activitat humana.

 

El projecte LoupO, amb un pressupost total de 1.250.109 euros, està cofinançat en un 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

4 COMMENTS

Comments are closed.