Divendres, 29 de març del 2024

Les plagues forestals són cada cop més agressives a causa de l’escalfament global i les sequeres

|

- Publicitat -

L’escalfament global està provocant que les plagues forestals siguin cada cop més agressives. Un estudi del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha conclòs que les grans onades de calor, i les sequeres que les acompanyen, estan posant els boscos al límit de la seva resistència i els exposen als atacs dels insectes. La primera autora de l’estudi i investigadora del CREAF, Luciana Jaime González, apunta que els boscos tenen memòria i com més sequeres tinguin en el seu historial, més probabilitats tindran de sucumbir. I és que s’ha trobat que la resistència que té un bosc davant dels atacs d’insectes depèn gairebé exclusivament de la sequera i de la seva intensitat.

 

Publicitat

Així, l’escalfament global propicia que es desenvolupin més i millor algunes plagues forestals, com ara els escarabats perforadors de pins. Al mateix temps, potència que hi hagi sequeres més intenses. Segons l’experta, el resultat d’aquesta combinació és un còctel letal. L’estudi revela que dels milers d’arbres estudiats, gairebé el 30% estan infestats per algun escolítid -la família d’escarabats perforadors que els ataca més freqüentment- i un 6% ja han mort.

 

L’estudi ha investigat 130 parcel·les a tot Europa monitoritzades des del 2010 per entendre com responen els arbres a l’insecte atacant i quins són els més exposats. Els resultats revelen que el centre, nord i est d’Europa són les zones on les plagues es tornen més agressives i infesten més boscos. En especial, les espècies d’ escolítids que estan causant més problemes són les que completen més d’un cicle de vida per any, conegudes com a multivoltines , perquè aprofiten l’augment de temperatures per reproduir-se més vegades l’any.

 

Els investigadors apunten que amb la informació obtinguda es podran generar mapes de risc i punts calents on els escolítids es veuran més afavorits per les altes temperatures i les sequeres associades.

 

A més de la sequera i la temperatura, també hi ha altres factors que predisposen els arbres a ser atacats per aquestes plagues d’insectes, com ara la pròpia estructura del bosc i la composició d’espècies forestals que té.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

2 COMMENTS

Comments are closed.