Dijous, 25 de abril del 2024

El Programa d’Economia Social ha ajudat a crear 16 cooperatives a l’Alt Pirineu i l’Aran en cinc anys

|

- Publicitat -

El Programa d’Economia Social de la Generalitat ha ajudat a la constitució de 1.027 empreses i entitats d’aquest àmbit en els seus cinc primers anys de funcionament. En concret ha estat a través de les dues línies principals del programa, els Ateneus Cooperatius i els Projectes Singulars. Els 14 ateneus cooperatius del país han acompanyat a la creació de 661 empreses i entitats d’economia social i solidària, i 366 més han nascut a partir dels Projectes Singulars que s’han impulsat amb el finançament del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat.

 

Publicitat

La creació d’aquest miler d’entitats ha permès la creació de 4.757 nous llocs de treball (2.708 a través dels Ateneus Cooperatius i 2.049 dels Projectes Singulars). De fet, la generació d’ocupació estable i de qualitat a través de projectes d’economia social i cooperativa, per una part, i l’extensió en tot el territori català d’aquest tipus d’empreses i entitats són dos dels principals objectius del Programa que arriba al cinquè aniversari amb uns resultats qualificats de satisfactoris per totes les parts implicades.

 

El Departament ha invertit en les dues línies principals del Programa d’Economia Social en aquests cinc anys més de 65 milions d’euros (35,2 milions en els Projectes Singulars i 30,3 milions en els Ateneus Cooperatius). Després de l’èxit d’aquests primers cinc anys del Programa d’Economia Social, la inversió s’ha reforçat i en aquest pròxim any es destinaran 10,5 milions d’euros a l’impuls de nous Projectes Singulars. Els Ateneus Cooperatius, per la seva part, tenen una inversió prevista de 16 milions d’euros en els tres anys vinents.

 

Les dades han estat presentades aquest dimecres 23 de març a Tremp per part de Josep Vidal, director general d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives de la Generalitat. Ho ha fet en el transcurs d’una visita a projectes cooperatius de l’Alt Pirineu. En la presentació l’han acompanyat Josep Maria Mullol, president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, i Júlia Leigh i Joan Font, de la cooperativa d’arquitectes Coopd’Era, beneficiària d’un dels Projectes Singulars impulsats des del Programa d’Economia Social de la Generalitat a l’Alt Pirineu i Aran.

Presentació de les dades del Programa d’economia social aquest dimecres 23 de març

Setze noves cooperatives a l’Alt Pirineu i Aran

El Programa també ha permès la territorialització de l’economia social. Ha estat gràcies a l’impuls dels 14 ateneus cooperatius, que ha permès la construcció conjunta de les polítiques i programes de foment de l’economia social en col·laboració amb les entitats de cada territori, i poder arribar a absolutament tots els punts del país. L’acció duta a terme a l’Alt Pirineu i Aran n’és un dels exemples.

 

En aquests cinc anys, a l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Pirineu i Aran s’han atès 5.068 persones i s’han acompanyat 194 projectes, dels quals n’ha sorgit la constitució de 16 cooperatives que ha generat la creació de 116 nous llocs de treball. Així mateix, en aquest mateix període s’ha donat suport a vuit Projectes Singulars en aquest àmbit territorial.

 

Josep Vidal ha aprofitat la seva estada a l’Alt Pirineu i Aran per presentar el balanç del Programa d’Economia Social per visitar alguns dels projectes cooperatius que s’han impulsat en els últims anys. El dimarts dia 22 a la tarda, Vidal va visitar dos projectes d’economia social a la Seu d’Urgell, Integra Pirineu i la llibreria El Refugi.

 

Integra Pirineu és una entitat sense ànim de lucre que té per objectiu la inserció social i laboral de persones en situació de risc d’exclusió social, amb especial atenció a les persones amb discapacitat psíquica o malaltia mental. Lideren una iniciativa que promou el desenvolupament econòmica a través de la gestió sostenible dels boscos del territori.

 

La llibreria cooperativa El Refugi pretén convertir-se en un pol cultural i de pensament crític a la Seu d’Urgell, recollint l’esperit d’aquells refugis construïts durant la guerra civil i que van servir per protegir la població i tot l’esclat polític, ideològic i cultural efervescent d’aquells moments. Ho pensen fer a partir d’un projecte basat en el suport mutu, la presa de decisions col·lectives i la proximitat.

Llibreria cooperativa El refugi

Ja el dijous dia 24, a Tremp s’ha reunit amb l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Pirineu i Aran i amb quatre dels Projectes Singulars que s’han impulsat en aquest territori: Coopd’era SCCL, el bar del Casal Cívic de Tremp, Llavors d’Oporunitat i Boumort Indòmit.

 

Coopd’Era és una cooperativa d’arquitectura localitzada al Pallars Sobirà. Treballa per una arquitectura propera com a eina de transformació social i que doni resposta a les necessitats de les persones i del món rural. En concret, està treballant en dues noves línies d’implementació de nova cartera de serveis tècnics per donar resposta a la situació habitacional específica del Pirineu, i d’especialització en la transició energètica.

Coopd’Era

El bar del Casal Cívic de Tremp és un projecte de reactivació econòmica d’aquest espai a partir de la inserció de persones amb especials dificultats en l’accés al treball. El projecte té diverses línies de treball, des del formatiu i laboral al de dinamització social i cultura, passant pel gastronòmic.

 

Llavors d’Oportunitat és un projecte d’intercooperació que pretén dinamitzar un banc de llavors i recuperar varietats tradicionals d’horta del Pallars Jussà. L’impulsen quatre entitats: Col·lectiu Eixarcolant i Salvatgines, de l’àmbit agrari; És Pallarés, del gastronòmic i l’agroalimentari, i Alba Jussà, que aporta la seva expertesa en l’atenció a persones, ja que el projecte també té la seva vessant social.

 

Boumort Indòmit es dedica a l’ecoturisme a partir d’una mateixa marca de qualitat a fi de garantir el desenvolupament econòmic del territori d’una forma sostenible.

 

Ja al migdia s’ha visitat al nucli d’Envall, a la Vall Fosca, els projecte d’Envall Coop, una cooperativa d’habitatge en cessió d’ús i de treball que té per objectiu recuperar el poble d’Envall, abandonat durant 30 anys.

 

A la tarda s’ha completat la jornada a Puigcerdà amb una visita al centre especial de treball Incorpora’m.

 

Les activitats dels Ateneus Cooperatius han arribat a 123.963 persones

El Programa d’Economia Social de la Generalitat va néixer a finals de 2016 amb l’objectiu de situar l’economia social i solidària com a motor de transformació del model econòmic i social, per avançar cap a una economia sostenible, centrada en les persones i arrelada al territori. El treball s’ha dut a terme en estreta col·laboració entre l’administració i el món cooperatiu. En concret, fins a 360 entitats, empreses d’economia social i administracions locals han participat en la gestió diària dels 14 ateneus cooperatius, un model pel qual ja s’han interessat en altres territoris de l’Estat espanyol i d’Europa.

 

Més enllà de la creació d’empreses, amb la consegüent generació d’ocupació, el Programa també ha impulsat al llarg dels cinc anys diferents accions de difusió de l’economia social. Concretament, les activitats dels 14 ateneus cooperatius han arribat en aquests cinc anys a 123.963 persones. En el cas dels Singulars, s’han impulsat fins a 358 projectes de tots els sectors de l’economia. I és que un altre dels objectius del Programa és poder donar resposta a totes les necessitats i reptes de la ciutadania a través de l’economia social i solidària, amb la consegüent creació i enfortiment d’un mercat social.

 

Noves línies de foment de l’habitatge cooperatiu i altres projectes tranversals de foment de l’economia social

A part dels Ateneus Cooperatius i Projectes Singulars, el Programa consta d’altres projectes transversals de foment de l’economia social i solidària, amb una inversió anual d’1,4 milions d’euros. En concret, són línies de suport al creixement i la consolidació de projectes cooperatius, formació en l’àmbit universitari o promoció i difusió del model. El programa compta amb la col·laboració d’una desena d’universitats catalanes.

 

Aquest any 2022 s’incorporen noves línies de foment de l’economia social i solidària a través del Programa. En concret, s’invertiran 1,3 milions d’euros en el programa HabitatCoop destinat al foment de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, com a continuació de les polítiques dutes a terme en aquests últims cinc anys i que ja ha permès la creació de 15 nous projectes d’habitatge cooperatiu a Catalunya. Finalment, s’obre també noves línies destinades a l’impuls de cooperatives d’alumnes i pols cooperatius i ecosistes de l’economia social i solidària.

 

4.521 cooperatives que donen feina a 45.417 persones

L’ecosistema de l’economia social a Catalunya està format actualment per més de 10.000 empreses i entitats, des de cooperatives a societats laborals, centres especials de treball, fundacions o associacions, entre altres. Dona feina a 180.000 persones i és present arreu del territori i de tots els sectors d’activitat.

 

La fórmula d’economia social amb més pes i tradició a Catalunya és el cooperativisme, ja que un 40% de les empreses són cooperatives. En total, 4.521 el desembre de 2021, any en què se’n van crear 182 de noves. Donen feina a 45.417 persones i obtenen una facturació anual conjunta de 4.500 milions d’euros (un 2,2% del PIB català), amb un 3,5% d’increment interanual d’ocupació.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

5 COMMENTS

Comments are closed.