Dilluns, 29 de abril del 2024

Jordà presideix l’acte de celebració del Dia Meteorològic Mundial

|

- Publicitat -

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, acompanyada per la directora del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Sarai Sarroca i Cervelló, ha presidit aquest dimecres al Palau Robert, l’acte de celebració del Dia Meteorològic Mundial.

 

Publicitat

La celebració d’enguany, que ha comptat amb la presència de gairebé 100 persones, s’ha centrat en el projecte de Línia única de predicció, concretament en la part de la predicció de precipitació a curt termini, com a eina per alimentar els sistemes d’alerta primerenca. Aquest projecte, que es desenvolupa en el marc del Pla estratègic de l’SMC, té com a objectiu l’elaboració d’una única línia de predicció que utilitzi els productes que ofereixin el millor pronòstic possible per a cada horitzó temporal.

 

Teresa Jordà ha explicat que aquesta commemoració serveix per seguir avançant i conscienciar la ciutadania sobre la importància del clima per als ecosistemes i les persones, i sobre la necessitat de minimitzar els impactes causats per les activitats humanes. “I en aquesta lluita compartida, l’SMC té un paper essencial com a organisme encarregat de preparar i difondre projeccions climàtiques d’alta resolució que permetin fer polítiques d’adaptació i conèixer quin marge de mitigació és encara possible”, ha argumentat la consellera.

 

Jordà ha recordat el compromís amb el Servei Meteorològic de Catalunya i la inversió extraordinària de 5,7 milions d’euros per als propers tres anys, que permetran modernitzar l’actual Xarxa de Radars (XARD) com a instrument imprescindible per contribuir a aquesta millor predicció.

 

Actualment s’està treballant en la predicció de precipitació per a les primeres sis hores, mitjançant la combinació de la informació procedent de la Xarxa de Radars i dels models de predicció immediata de l’SMC. A més, d’aquest treball es deriva l’advecció de radar, que ofereix una predicció de la precipitació a una hora vista amb una actualització cada sis minuts utilitzant exclusivament les dades de la Xarxa de Radars.

 

Aquest darrer producte, que estarà disponible els pròxims mesos, es posarà a disposició dels sistemes d’alerta primerenca. La seva finalitat és la d’oferir una predicció a molt curt termini per tal d’ajudar a prendre decisions que tinguin com a objectiu minimitzar els possibles efectes adversos produïts per situacions meteorològiques de perill associades a precipitació.

 

També s’ha fet un reconeixement a sis vigilants de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) per la seva feina, primordial a l’hora de monitorar i donar resposta a moltes situacions meteorològiques de perill.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

4 COMMENTS

Comments are closed.