Dimarts, 23 de abril del 2024

El sector pesquer demana considerar el peix producte “de primera necessitat” per baixar l’IVA al 4%

|

- Publicitat -

El Gremi de Peixaters de Catalunya i la Federació de Confraries de Pescadors demanen que el peix sigui considerat un producte “de primera necessitat” i es retalli l’IVA al tipus mínim del 4%. Segons aquestes entitats, rebaixar el pes impositiu posaria l’Estat al nivell d’altres països com Portugal, França, Alemanya o Bèlgica. La diferència amb Irlanda és encara més gran, ja que el peix paga un 0% d’IVA, recorden. “La salut és important per tothom i cal facilitar l’accés a productes alimentaris saludables a tota la societat”, destaca el president del Gremi de Majoristes del Mercat Central del Peix de Mercabarna, Àngel Máñez.

 

Publicitat

Actualment, l’IVA aplicat al peix és del 10%, mentre que el tipus “superreduït” del 4% està previst per aliments de primera necessitat com la fruita, la verdura i el formatge, entre d’altres. Segons el sector de la pesca, els impostos marcats a hores d’ara fan que el consum del peix i el marisc a Catalunya no evolucioni “de manera favorable”, i menys encara en un context general d’escalada de preus com l’actual.

Pla picat d’un instant de la subhasta de peix a la llotja de la Confraria de Pescadors de Tarragona, amb caixes damunt la cinta i un treballador esperant que s’imprimeixi un tiquet.

La mesura tindria “un efecte de reactivació d’un sector clau al país”, alhora que provocaria una reducció de la despesa sanitària per malalties cardiovasculars, i altres relacionades “amb una deficient alimentació, la prevenció de les quals està relacionada amb el consum de productes pesquers i aqüícoles”, defensen. Per això, els pescadors, majoristes i peixaters catalans demanen al Govern que pressioni per aconseguir una rebaixa de l’IVA.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

4 COMMENTS

Comments are closed.