Diumenge, 23 de juny del 2024

Es crea una aplicació movil destinada detectar malalties i plagues en conreus hortícoles

|

- Publicitat -

Membres del grup de Fenòmica Vegetal del centre CERCA Agrotecnio i la Universitat de Barcelona (UB), juntament amb el Centre Internacional d’Agricultura Biosalina (ICBA) de Dubai (Emirats Àrabs Units), han creat una aplicació que usa la intel·ligència artificial per detectar prematurament malalties i plagues en conreus hortícoles. S’anomena Doctor X Nabat i està disponible per a mòbils Android i ordinadors. Mitjançant una fotografia aportada per l’usuari fa un escàner de l’afectació de la planta i detalla un tractament eficaç. L’aplicació, adreçada a agricultors i tècnics agrícoles, s’ha testat en conreus de tomàquet, pebrot i cogombre d’Egipte, Tunísia i els Emirats Àrabs, i s’està desenvolupant per a altres conreus de zones mediterrànies.

 

Publicitat

Segons l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), les pèrdues anuals dels cultius a causa dels estressos biòtics, com són les malalties i les plagues, oscil·len entre el 20% i el 40%. A més, s’hi afegeixen els estressos abiòtics que poden patir els conreus com ara la sequera, la salinitat o les deficiències nutricionals. Tots aquests danys soscaven els mitjans de vida rurals, les economies nacionals i la seguretat alimentària. Per això, Doctor X Nabat, que és el fruit d’un projecte de recerca conjunt de dos anys de durada, s’ha centrat a facilitar una resposta prematura amb l’objectiu final d’evitar el malbaratament de la collita i reduir les aplicacions intensives de fitosanitaris.

 

“La intel·ligència artificial ofereix moltes possibilitats a l’agricultura, i una d’elles és la creació d’aplicacions gratuïtes com aquesta que hem posat a disposició dels agricultors per ajudar-los a combatre les seves pèrdues”, explica l’investigador principal del grup de Fenòmica Vegetal i catedràtic del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la UB, Josep Lluís Araus.

 

La tecnologia del ‘deep learning’ que fa servir ha estat clau per augmentar la velocitat i l’efectivitat dels mecanismes que configuren l’aplicació. L’investigador del mateix grup d’Agrotecnio i la UB i un dels principals impulsors del projecte, Shawn Carlisle Kefauver, declara que “l’avantatge del ‘deep learning’ és que permet accelerar el funcionament de l’app per tal que l’agricultor que es troba al camp rebi una resposta immediata després de pujar la imatge de la malaltia, només en deu segons”.

L’aplicació Doctor X Nabat per detectar malalties i plagues en conreus hortícoles

L’algoritme de Doctor X Nabat (i del seu format web DoctorXUB.com) s’ha desenvolupat a través de més de 25.000 fotografies de diferents plagues, malalties, estressos abiòtics i deficiències nutricionals pujades pel personal investigador del projecte i els seus col·laboradors.

 

El funcionament de Doctor X Nabat es basa en què l’agricultor capta una imatge d’una planta afectada del seu conreu i seguidament l’aplicació emet un diagnòstic precís que indica amb un percentatge d’èxit quina malaltia o plaga és i com abordar-la. El tractament fitosanitari que s’ofereix com a solució és un dels acceptats pels estàndards de la Unió Europea.

 

Actualment, Doctor X Nabat està disponible en anglès i en aquests moments s’està desenvolupant una segona versió que inclogui el francès i l’àrab. L’última versió, ara en fase beta, proporcionarà, a més, una solució per erradicar la plaga amb fertilitzants ecològics. Per donar-la a conèixer al seu públic i aproximar-la als països en vies de desenvolupament de la zona del Mediterrani, els investigadors d’Agrotecnio, la UB i l’ICBA organitzaran durant l’any 2022 formacions del seu funcionament adreçades als agricultors.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

7 COMMENTS

Comments are closed.