Dijous, 02 de maig del 2024

Acció Climàtica ha finalitzat les obres de millora del camí d’accés al nucli d’Hortoneda, al Pallars Jussà

|

- Publicitat -

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha finalitzat les obres de millora i adequació del camí d’accés al nucli d’Hortoneda, al terme municipal de Conca de Dalt (Pallars Jussà), iniciades el  maig de 2021. L’actuació ha estat executada per l’empresa José Antonio Romero Polo S.A.U, i ha suposat una inversió total de 553.221,31 euros.

 

Publicitat

El camí de Claverol a Hortoneda té una longitud total de 8,56 quilometres, i uneix aquests dos nuclis rurals. Aquest camí dóna accés a les forests patrimonials Perauva (L-7074) i Boumort (L-1031, CUP-20.2), incloses en zona PEIN i Xarxa Natura 2000, i està enclavat en una zona del Pre-Pirineu i en zona de muntanya, patint les inclemències del temps i del fred, de la neu i de les gelades de l’hivern. Tot això dificulta el trànsit normal i els serveis diaris de transport escolar i dels veïns, així com el trànsit turístic que genera l’accés a la Reserva de Boumort, sobretot a la tardor.

 

Les actuacions s’han realitzat a la llargada del camí, i han consistit en la correcció dels desperfectes del ferm en tot el tram, posant una capa de regularització en aquells trams on era necessari mitjançant una capa de microaglomerat en un gruix mitjà de 2-3 cm; la millora del drenatge existent, amb la construcció de 2.913 metres de cunetes tipus americana d’una amplada d’1 metre aproximadament i que en ser trepitjable dóna una amplada superior al camí i facilita el creuament de dos vehicles, i la neteja, i marcat i reperfilat de la resta de cunetes de terra; nous passos laterals a camins veïnals; estabilització dels talussos on hi ha despreniments de terres, acabant amb la col·locació d’un nou paviment en tot el camí d’una capa de rodadura de MBC tipus D-12 i de 5 cm de gruix, a més de la senyalització horitzontal i barreres de seguretat.

 

D’aquesta manera s’aconsegueix l’objectiu principal de l’Administració actuant en la construcció i millora d’aquestes infraestructures, que són vitals per a garantir l’accessibilitat a tot el territori rural català i on l’activitat econòmica es veu molt reduïda si no es disposa d’infraestructures bàsiques adequades, amb les mínimes condicions de transitivitat, seguretat i comoditat.

 

El dèficit en matèria d’infraestructures viàries rurals que existeix en algunes zones del país, juntament amb la manca d’altres infraestructures bàsiques, especialment en comarques de muntanya com és el cas del Pallars Jussà i on es troba el camí objecte de millora, comporten situacions de despoblament, dificultant la continuïtat de les explotacions agràries i la posada en marxa d’alternatives econòmiques en el món rural, abandonament del conreu de terres, desertització, i increment considerable del risc d’incendis forestals.

 

Així, la finalitat o objectiu final del Departament amb aquestes actuacions de millora de la xarxa rural de camins i infraestructures rurals és millorar les comunicacions a les explotacions agràries i les vies d’accés als nuclis habitats del món rural, contribuint a la dinamització, la viabilitat econòmica, la fixació de població, i la diversificació de les rendes agràries, així com, la introducció d’altres activitats, la lluita contra els incendis, i la conservació del medi.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

3 COMMENTS

Comments are closed.