Dijous, 02 de maig del 2024

El Parlament demana al Govern canviar la llei de caça actual, que es va aprovar el 1970

|

- Publicitat -

El Parlament ha instat el Govern a fer un projecte de llei de caça per substituir l’actual -aprovada a l’Estat el 1970- que incorpori mecanismes per a fer segur l’entorn natural tant per a qui practica la caça com altres activitats. Tots els grups hi han votat a favor menys Vox, que ho ha fet en contra. La moció (PSC) demana a l’executiu que aprovi i implementi en el termini de 3 mesos el pla estratègic de control de danys del senglar 2022-2024, que incorpori la diagnosi, les accions temporalitzades i els recursos necessaris per al control d’aquesta espècie, així com que faci plans específics per a altres animals cinegètics que entrin en vigor abans d’acabar el 2022. Tots els grups hi han votat a favor menys els comuns, que s’han abstingut.

 

Publicitat

El Parlament també insta el Govern a elaborar i aprovar protocols reguladors –que qualifica d'”imprescindibles”- consensuats amb els sectors afectats per a les batudes de caça que es facin per garantir la seguretat de les activitats als espais naturals. També es demana a l’executiu que en sis mesos consensuï al Consell de Caça de Catalunya el mecanisme per articular l’aplicació de l’emergència cinegètica a les zones de veda “per acordar on cal declarar-la, aportar agilitat i que pugui actuar l’administració si les actuacions cinegètiques no han estat efectives”.

 

La cambra ha aprovat demanar al Govern que treballi amb AGROSEURO I ENESA per millorar les assegurances i que cobreixin “amb primes assequibles i indemnitzacions justes els danys a explotacions agràries”.

 

La diputada socialista Rosa Maria Ibarra ha celebrat la predisposició dels grups a arribar a acords en l’àmbit de la caça i ha apuntat que han aconseguit un ampli consens. A més, ha celebrat que tots els grups estiguin d’acord que cal renovar la llei de caça.

 

Per la seva banda, la diputada d’ERC Lluïsa Llop ha remarcat que el Departament d’Acció Climàtica ja va aprovar un pla de xoc per controlar les poblacions de fauna cinegètica. Segons ha dit, “reforça i complementa mesures que ja s’han fet” i busca reduir la població de senglars “a un nombre estable” compatible amb la conservació d’altres espècies. Segons ha apuntat, el 2019 es calcula que hi havia 200.000 senglars a Catalunya.

 

El diputat de Junts Salvador Vergés ha remarcat que cal una llei de caça que s’adapti als temps actuals i ha dit que “no pot ser” que se segueixi amb la llei de caça del 1970 espanyola. En aquest punt del debat, Vergés ha ironitzat que la llei és de “quan Putin anava a caçar”, per afegir ràpidament després que es referia a “quan Franco anava a caçar”.

 

En un sentit similar el diputat dels comuns Marc Parés, que ha dit que la norma actual “està clarament desfasada”. També ha dit que cal deixar de veure la caça com una activitat esportiva i d’oci i que s’entengui com una aportació de valor econòmic i ecològic. Per la seva banda, el diputat cupaire Dani Cornellà ha lamentat que “fa anys que s’arrossega” l’elaboració d’una nova llei de caça i ha criticat que el 2018 la consellera Teresa Jordà ja va dir que la norma era una prioritat del Govern.

 

El diputat de Vox Antoni Ramon López ha apostat per una llei de caça “que s’adapti a les condicions del segle XXI”, però considera que la llei ha de ser d’abast estatal i no només catalana.

 

La familia de Mataró  organitza una marxa per exigir canvis en la Llei de caça

Els familiars del ciclista ferit de gravetat pel tret d’un caçador durant una batuda de senglars a Argentona ha convocat una marxa ciutadana per exigir canvis en la Llei de caça actual, aprovada el 1970. La trobada serà el diumenge 20 de març a les 11 h i recorrerà la riera de Mataró, des del Parc Central i fins a l’Ajuntament. “Volem un bosc segur. Els caps de setmana hi ha gent al bosc amb permís d’armes”, es lamenta el sogre del ciclista ferit, Josep Lluís Morgado. 

 

Morgado afirma que la nova normativa haurà d’exigir a les societats de caçadors que garanteixin la seguretat de la resta d’usuaris del bosc: “S’han de precintar les zones d’actuació i cal que les societats de caçadors vigilin que ningú pugui entrar al seu espai”. Segons la família de l’home ferit, cal fer tot el possible perquè no es repeteixin “accidents evitable”.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

4 COMMENTS

Comments are closed.