Dijous, 02 de maig del 2024

Acció Climàtica preveu un total de 59,7 milions d’euros per la convocatòria dels ajuts associats al Contracte Global d’Explotació

|

- Publicitat -

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha convocat els ajuts associats al Contracte Global d’Explotació (CGE) per a l’any 2022. L’import total d’ajuts previst per a aquesta convocatòria és superior als 59,7 milions d’euros. D’aquest import, el Departament destina 34,06 milions d’euros distribuïts en: 25.000 EUR per a l’anualitat 2022, 8,30 MEUR per al 2023, 22,315 MEUR per al 2024, i 3,42 MEUR per al 2026. També es preveu la possibilitat d’incorporació de fons estatals (Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació) a la convocatòria.

 

Publicitat

Aquests ajuts s’emmarquen en el Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya per al període de programació 2014-2022, i tenen caràcter de cofinançats amb el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

 

Les línies d’ajut associades al CGE en aquesta convocatòria 2022 són les següents:

Competitivitat: 

  • Primera instal·lació de joves agricultors i agricultores.
  • Millora de la competitivitat de les explotacions agràries.
  • Mitigació del canvi climàtic en explotacions agràries.
  • Diversificació agrària.

 

Sostenibilitat:  

  • Compensació a les zones amb limitacions naturals o altres limitacions específiques.
  • Pràctiques agroambientals

Convocatòria per a nous beneficiaris:

    • Millora dels hàbitats esteparis de la Xarxa Natura 2000.
    • Biodiversitat cultivada

Només renovació i pròrroga voluntària de compromisos:Gestió i recuperació de prats de dall.

    • Conservació de races autòctones

Només pròrroga voluntària de compromisos

    • Gestió de zones humides
    • Apicultura per a la millora de la biodiversitat
    • Sistemes alternatius a la lluita química Producció integrada
  • Agricultura ecològica: renovació, i oberta per a nous sol·licitants
  • Foment de la ramaderia ecològica: renovació, i oberta  per a nous sol·licitants

 

Un any més, el Departament aposta per continuar donant suport a les explotacions agràries catalanes amb els ajuts associats al CGE, destinats a fomentar el rejoveniment i la professionalització del sector, la competitivitat de les explotacions, les inversions dirigides a la mitigació del canvi climàtic i la diversificació d’activitats, així com a fomentar els mètodes de producció agrícola sostenibles i de protecció del medi ambient.

 

En els ajuts a la competitivitat, continua essent una mesura prioritària la instal·lació de joves empresaris agraris. A més, el Departament per a reforçar la instal·lació de joves empresaris agraris disposa d’‘El Planter’, l’oficina virtual a RuralCat dedicada als joves que s’incorporen a l’activitat agrària i amb una atenció especial per als que no tenen experiència prèvia en el sector, així com de l’Observatori de joves per a veure l’evolució dels perfils dels joves que s’han incorporat a l’activitat agrària des de l’any 2015.

 

Pel que fa als ajuts a la sostenibilitat, destacar la pròrroga voluntària de compromisos als beneficiaris que havien finalitzat els 5 anys establerts, en el cas de les mesures de zones humides, prats de dall, races autòctones, apicultura, sistemes alternatius a la lluita química, i producció integrada. Les línies de millora d’hàbitats esteparis en Xarxa Natura 2000, Biodiversitat cultivada, Agricultura i Ramaderia ecològiques estan obertes per a nous sol·licitants. I quant a l’ajut a la compensació a les zones amb limitacions naturals o altres limitacions específiques, es manté per darrer any, d’acord amb la nova normativa comunitària, el règim transitori de les superfícies que deixen la qualificació de zones amb limitacions naturals significatives, i podran ser auxiliades com a màxim amb una prima de 25 euros/hectàrea.

 

L’objectiu dels ajuts de CGE és incentivar el desenvolupament de les funcions productives, econòmiques, mediambientals i socials de l’agricultura, amb la finalitat de fomentar la viabilitat de les explotacions agràries i assolir un desenvolupament rural sostenible.

 

Per a més informació es pot visitar aquesta web.

 

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

41 COMMENTS

Comments are closed.