Dijous, 25 de abril del 2024

Els pagesos es manifesten a Vic amb una tractorada per destacar l’empitjorament de les condicions de treball al camp

|

- Publicitat -

Una desena de tractors han bloquejat l’antiga carretera que uneix Barcelona amb Puigcerdà al seu pas per Vic per fer sentir el malestar del sector davant de l’empitjorament de les condicions de treball al camp. Sota el lema ‘La pagesia diu prou’, el sindicat s’ha mobilitzat a nou punts del país, un dels quals a la capital d’Osona. Després d’una marxa lenta, des del Sucre de Vic, seu del Departament, els pagesos han enumerat els greuges que pateixen com ara la pressió de la gran indústria, una burocràcia “excessiva” o la manca de relleu generacional. A tot això s’hi afegeix l’amenaça dels macrocamps solars en terrenys agrícoles. Josep Guitart, coordinador d’UP al Bages, ha dit que “avui en dia hi ha 75.000 hectàrees de sòl amenaçades”.

 

Publicitat

Vic s’ha convertit aquest dijous en un dels epicentres de la protesta que ha organitzat Unió de Pagesos arreu del país per denunciar la greu crisi de preus que pateix sector. A la capital d’Osona, els tractors i manifestants han recorregut diferents carrers fins arribar al recinte firal del Sucre on s’han concentrat davant dels Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i han llegit un manifest. Després, els representants del sindicat han lliurat el text al responsable del Departament a la Catalunya Central.

La pancarta que lluia la capçalera deia “La pagesia diu prou!”

El sindicat denuncia un empitjorament de les condicions de treball al camp i reclama polítiques concretes com una legislació que faci possible un mercat amb preus justos, transparents i equitatiu per a la pagesia. A més, també reclama una modificació de la normativa fiscal o la simplificació de la burocràcia.

 

La coordinadora d’UP a la Catalunya Central, Rosa Calsina, ha lamentat que “la societat està prenent una deriva en contra del món rural i, concretament, en contra de la ramaderia”. “Se’ns està criminalitzat i ens agradaria que se’ns defensés com a sector essencial que som”, ha reclamat.

 

Alguns dels pagesos presents a la manifestació de Vic han expressat el seu malestar i la precària situació en què es troben. Un d’ells, l’Oriol Rovira, es queixa, sobretot, de l’elevada burocràcia: “Tenim una burocràcia excessiva. Una explotació mitjana ha de tenir una persona dedicada exclusivament a fer paper i això és massa”. A més, també lamenta que cada cop els costa més trobar mà d’obra i creu que és molt complicat que els joves es puguin incorporar al sector. De fet, a nivell de Catalunya, en els darrers 20 anys han plegat el 40% dels pagesos i ramaders que hi havia en actiu.

 

De la seva banda, Abel Peraire, responsable de la granja Soler de n’Hug (Prats de Lluçanès), ha lamentat sobretot la pressió que els petits productors tenen per part de la gran indústria. “Les petites explotacions no poden aguantar i van marxant per la pressió dels grans ‘lobbies’ i indústries ramaderes”, critica. D’altra banda, Peraire també critica la Llei de la cadena alimentaria perquè creu que va quedar “limitada” des de bon principi per la “pressió” dels grans ‘lobbies’. “El problema que tenim molts productors és que no hi ha barems de referència on poder-se agafar per rebre un preu just i nosaltres som la baula més febre”, ha criticat.

Els pagesos han aparcat els seus tractors davant la seu del Departament d’Acció Climàtica i han fet sentir les botzines

 

75.000 hectàrees de sòl agrícola amenaçades

El coordinador d’Unió de Pagesos al Bages, Josep Guitart, ha denunciat que des de fa un any i mig pateixen “moltes pressions” per part de grans empreses que volen “arrendar o comprar terrenys agrícoles per a fer-hi grans parcs solars”. Segons Guitart, aquests empresaris multipliquen per 12 el preu que poden pagar els pagesos i això fa que molts propietaris de terrenys agrícoles els hi venguin. De fet, segons Guitart avui en dia hi hauria 75.000 hectàrees de sòl amenaces i això, segons ell, és una “bestiesa”. “Estem a favor dels projectes solars i eòlics, però demanem que es faci en d’altres espais com ara polígons”, ha apuntat.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

1 COMMENT

Comments are closed.