Divendres, 13 de desembre del 2024

Barberà del Vallès estrena una passarel·la penjant per a creuar caminant el riu Ripoll

|

- Publicitat -

Els dos marges del riu Ripoll ja estan connectats. Entra en funcionament la passarel·la penjant que connecta el Molí Vermell i el nucli urbà al marge dret, amb el Castell de Barberà al marge esquerre. Aquesta passarel·la permet anar d’una banda a l’altra del riu sense haver de creuar-lo a través de les vies amb circulació de vehicles situades als extrems del municipi. La nova construcció disposa de rampes d’accés per salvar el desnivell existent.

 

Publicitat

Xavier Garcés Trillo, alcalde de Barberà del Vallès“amb l’execució d’aquest projecte es culmina un somni que té més de quinze anys d’antiguitat, tenint en compte que la ciutat de Barberà del Vallès havia de mirar cap al riu i portar a terme tot un conjunt d’actuacions per millorar i recuperar tot un entorn que havia estat molt degradat i que de mica en mica anem recuperant amb molts esforços.”

 

Martín Gullon, coordinador General d’Innovació i Infraestructures de l’AMB, ha explicat que “la passarel·la permet millorar la connectivitat de la infraestructura verda metropolitana i que la població gaudeixi d’aquest entorn natural tant magnífic”. 

L’alcalde de Barberà del Vallés, Xavier Garcés Trillo i Martín Gullon, coordinador General d’Innovació i Infraestructures de l’AMB.

 

La passarel·la té dos pilars de 9 metres d’alçada que sostenen tot el conjunt i serveixen de suport a dos cables principals d’acer (catenàries), els quals s’ancoren al terreny mitjançant blocs de formigó. Les dues catenàries aguanten el tauler de la passarel·la mitjançant tirants (cables d’acer secundaris disposats verticalment). Aquest tauler, d’acer i recobert amb pavimentació de fusta, té 84 metres de longitud i 2 metres d’amplada lliure, i assoleix fins a gairebé 5 metres d’alçada respecte al riu.

 

A més, també hi ha uns cables inferiors situats transversalment sota el tauler, que tenen la funció d’enfortir l’estructura: augmentar la resistència davant d’episodis meteorològics extrems com el vent fort o les tempestes i disminuir-hi les possibles vibracions.

 

Tant per al projecte com per a l’obra s’ha fet servir tecnologia BIM, amb un model 3D de l’estructura metàl·lica, que ha permès tallar i fabricar les peces directament a taller.

 

Els objectius principals d’aquesta actuació han estat els següents:

  • Seguir teixint la infraestructura verda metropolitana al sector vallesà amb la naturalització del riu Ripoll.
  • Millorar la connectivitat d’aquest espai fluvial, amb una connexió verda, pacificada, amable i natural entre dues parts del municipi separades pel riu Ripoll.
  • Potenciar el circuit de camins naturals de Barberà del Vallès.
  • Impulsar la mobilitat sostenible a peu i en bicicleta. Així, la passarel·la tindrà prohibit el trànsit rodat.

 

La nova estructura permet, doncs, millorar la connectivitat de l’espai fluvial i implica una naturalització i millora paisatgística d’aquest espai obert, que forma part de la infraestructura verda metropolitana. En aquest sentit, s’han fet tres intervencions destacades:

  • Integració paisatgística dels materials constructius amb l’entorn natural
  • Plantació d’espècies arbòries i arbustives als accessos a la passarel·la i el camí del riu
  • Creació d’una cuneta vegetal per canalitzar l’aigua de la pluja, evitar l’erosió del camí i millorar la resiliència i sostenibilitat de les espècies acabades de plantar

 

També s’han col·locat bancs i papereres a l’inici dels accessos a la passarel·la per impulsar més zones d’estada i descans.

Vianants utilitzant la nova passarel·la

 

Intervenció en espais fluvials dins del Programa d’actuacions en paisatges naturals i urbans (PSG)

El projecte forma part del PSG 2016-2019. Amb una inversió d’uns 20 milions d’euros, aquest programa pretén millorar els espais fluvials metropolitans, recuperar les zones degradades i integrar diferents elements naturals del territori metropolità que presenten una fragmentació.

 

D’aquesta manera, l’AMB continua reforçant la infraestructura verda metropolitana: un conjunt d’espais naturals interconnectats que ocupen més del 52 % de la superfície de la metròpolis de Barcelona i tenen funcions vitals per a la qualitat ambiental i la cohesió social d’aquest territori.

 

Aquesta actuació s’emmarca en el Conveni FEDER que la Generalitat de Catalunya i l’AMB van signar l’any 2017 per a la gestió de projectes metropolitans dins del programa operatiu d’inversió en creixement i ocupació FEDER Catalunya 2014-2020 per a àmbits com les smart cities, la mobilitat sostenible, l’eficiència energètica o la recuperació i el foment del patrimoni natural, industrial i cultural. Aquest conveni permetrà a l’AMB invertir una quantitat total de 72 milions d’euros, 30 dels quals estaran cofinançats pel FEDER.

 

L’AMB ha obert un portal informatiu en què explica tots els projectes relacionats amb aquest fons FEDER.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

4 COMMENTS

Comments are closed.