Dilluns, 29 de abril del 2024

Jordà signa un conveni per impulsar la gestió integral de residus del Camp de Tarragona

|

- Publicitat -

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i presidenta de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Teresa Jordà i Roura, va signar dijous passat un conveni amb la Mancomunitat per a la Gestió Integral de Residus Urbans del Camp de Tarragona (constituïda pels municipis de Cambrils, Constantí,  Reus, Salou, Tarragona, Valls, la Canonja i Vila-seca) i els consells comarcals de l’Alt Camp, el Baix Camp, el Baix Penedès, la Conca de Barberà i el Tarragonès per a la gestió, ordenació i racionalització del tractament de la fracció orgànica recollida selectivament (FORM), i de la fracció restant, al Camp de Tarragona.

Acte de signatura del conveni

Coordinació i millora

Publicitat

El conveni estableix un marc de col·laboració i de cooperació mútua, amb la supervisió de l’ARC, per coordinar les plantes públiques de tractament de la fracció restant i de la FORM i el conjunt d’instal·lacions complementàries, a fi d’optimitzar-ne la programació i el funcionament. Quant a les instal·lacions públiques de tractament de la fracció restant, a més, es vol aconseguir un únic preu de tractament, incloent el de la fracció restant i la gestió de la seva fracció de rebuig, mitjançant la valorització energètica. Un objectiu que, d’acord amb la voluntat dels ens públics signants, es pot estendre a la fracció FORM i a d’altres fraccions, si escau.

 

Les infraestructures que cal coordinar són la planta de tractament de Botarell del Consell Comarcal del Baix Camp (restant i FORM), la planta de valorització energètica de la Mancomunitat i la planta de tractament de la FORM de l’Espluga de Francolí del Consell Comarcal de la Conca de Barberà. Caldrà afegir-hi les que hi ha actualment en execució o en estudi. És el cas, pel que fa a la fracció restant, de la planta de tractament del Tarragonès de la Mancomunitat, amb la col·laboració del Consell Comarcal del Tarragonès, i de la planta de tractament de l’Espluga de Francolí del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, a més de l’ampliació de la planta de Botarell, i els centres intermedis del Baix Penedès i de l’Alt Camp que actuaran com a integradors dels fluxos de residus d’aquestes dues comarques. Pel que fa a la FORM, està planificat augmentar la capacitat de la planta de Botarell i millorar els processos de la de l’Espluga de Francolí. Finalment, la planta de valorització energètica de la Mancomunitat ha aprovat un pla d’actualització tècnica per complir els canvis normatius de l’activitat.

La consellera Teresa Jordà signant el conveni

Actualització tècnica

Finalment, la planta de valorització energètica de la Mancomunitat ha aprovat un pla d’actualització tècnica per complir els canvis normatius de l’activitat. En aquesta instal·lació, hi ha en estudi una actuació demostrativa, estratègica i pionera a Catalunya dirigida a la captació de les emissions de CO2 i a la producció d’hidrogen verd per destinar-lo al transport pesant de residus ­(camions propulsats per H2) i a d’altres usos industrials.

 

Els estudis i les actuacions necessàries per poder implementar la planificació, ordenació i racionalització dels fluxos de residus objecte d’aquest conveni s’estima que s’hauran realitzat i estaran operatives entre l’any 2024 i l’any 2025. Tot aquest conjunt d’actuacions en infraestructures es desenvolupen en el marc del Pla Territorial Sectorial d’infraestructures de residus municipals de Catalunya (PINFRECAT).

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

4 COMMENTS

Comments are closed.