Dilluns, 06 de maig del 2024

El Bisbat de Vic ha emès un comunicat on nega haver fet immatriculacions fraudelentes o arbitràries però estan disposats a revisar alguns casos

|

- Publicitat -

El Bisbat de Vic nega haver fet cap immatriculació de forma “arbitrària” ni “fraudulenta” d’esglésies i béns tot dient que s’han ajustat sempre a la llei vigent de cada moment. En un comunicat, defensen el dret d’immatricular al seu nom aquells espais que consideren que són seus tot i que també obren la porta al diàleg i a aclarir aquells casos on podria haver-hi errors. La institució eclesiàstica xifra en 303 les immatriculacions fetes entre els anys 1998-2015 i afirma haver atès 2 peticions de particulars que estaven en desacord. Una d’aquestes va arribar en acord i una altra, en un de parcial.

 

Publicitat

El comunicat del Bisbat de Vic arriba després que Unió de Pagesos, amb el suport de diferents entitats municipalistes, han iniciat una campanya de protestes per exigir la revocació d’immatriculacions a favor de l’església. Aquest passat dimecres van fer una tractorada a Maians, nucli de Castellfollit del Boix (Bages), on asseguren que hi ha una doble immatriculació a favor de l’Església. Afecta uns terrenys amb una església, una rectoria, un hort i un cementiri. El sindicat reclama que es revoqui i que passi a ser del municipi.

 

En relació a aquest cas, el Bisbat de Vic admetia que hi podia haver errors i que estava disposat a revisar cas per cas. Una idea que han reiterat en el comunicat emès aquest divendres. D’altra banda, lamenten la “desqualificació general” que s’està fent aquests dies en relació al procés d’immatriculacions tot dient que, malgrat els milers de propietats que l’Església té a Catalunya, la Generalitat només ha informat recentment de cinc reclamacions a tot el territori.

 

El gener passat, la Conferència Episcopal i l’executiu espanyol van fer públic un comunicat on reconeixien que un miler de béns immatriculats a tot l’Estat eren irregulars. Un document que va rebre moltes crítiques. Des d’UP, però, que porta anys treballant aquest tema, denuncien que la xifra és molt més alta i que es vol tapar el tema en fals. Calculen que només a Catalunya n’hi podrien haver entre 7.000 i 8.000. Per aclarir-ho, exigeixen poder accedir a les notes simples dels registres de la propietat i treure a la llum tots els casos.

 

En el cas del Bisbat de Vic, l’informe episcopal ha detectat 116 errors i la xifra total de béns immatriculats per aquesta institució durant el 1998-2015 és de 303. Actualment, a la zona hi ha unes 1.370 esglésies i ermites. D’aquestes, un 60% són de propietat particular i el 40%, són del Bisbat i les parròquies.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

1 COMMENT

Comments are closed.