Dissabte, 27 de abril del 2024

El Trufforum impulsa un taller de tòfona negra a Nova York per donar a conèixer aquest producte

|

- Publicitat -

El Trufforum recupera el format presencial després de la pandèmia i ho fa amb diferents seus, una d’elles amb un taller a Nova York per donar a conèixer la tòfona negra europea a estudiants de cuina. El director de la fira, Daniel Oliach, ha explicat que una de les novetats d’una cita gastronòmica que enguany recupera la presencialitat és l’Acadèmia de la Tòfona, un espai adreçat a alumnes catalans de cicles formatius que estiguin cursant Hostaleria i Turisme. La fira tornarà a comptar amb un mercat de productors i una zona on poder tastar diferents productes. Malgrat la producció de tòfona silvestre aquest any ha estat testimonial, la de cultiu crescut un 50%. El Trufforum se celebrarà a Vic entre el 25 i el 28 de febrer.

Dani Oliach, director del Trufforum; Josep Puigdollers, president de la Llotja; Anna Sanitjas, directora General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica; i Titi Roca, regidor de Fires i Mercats de Vic

Enguany la producció de tòfona silvestre se situa en mínims. El director del Trufforum, David Oliach, ha explicat que només se n’ha collit entre 250 i 300 quilos, per culpa de la falta de pluges i altres factors. “Una producció totalment anecdòtica”, ha lamentat. En canvi, de la tòfona negra de conreu se n’ha collit tres tones. Segons Oliach, això representa el doble de la xifra de l’any anterior. El director ha explicat que aquestes dades corresponen a les primeres plantacions que es van posar en marxa i que “estan començant a donar fruits”. Concretament, es referia a les plantacions que se situen a la Noguera, al Solsonès i a les muntanyes de Prades. “Si no fos per aquesta feina feta, ara desapareixeríem del mapa”, ha alertat.

Publicitat

 

De la seva banda, la directora general d’Ecosistemes, Anna Sanitjas, ha destacat que la tòfona representa un 2% dels productes forestals de Catalunya i ha defensat que és un producte “amb molt de potencial”, no només per la seva comercialització sinó també pel turisme, la gastronomia i en el camp de formació.

 

En aquesta línia, segons David Oliach, la formació té un paper molt important pel sector. Un dels primers objectius de la fira va ser formar els productors que hi anaven perquè oferissin una tòfona de qualitat. En el primer congrés que es va celebrar a Saragossa ara fa cinc anys, la meitat de la tòfona que van dur els productors no es va poder posar a la venda. “Ara això no ens passa”, ha explicat. I ha afegit que ara els productors ja coneixen quines característiques ha de tenir aquest fong per poder arribar al mercat.

 

Per anar un pas més enllà, enguany s’ha formalitzat l’Acadèmia de la Tòfona. Es tracta d’una jornada formativa amb experts de la tòfona i cuiners que arribarà a uns 200 alumnes de l’últim curs a les diferents escoles de cuina catalana. “Serà com plantar una llavor”, ha apuntat.

 

El cuiner David Andrés, dels restaurants Via Veneto i el Somiatruites, ha estat escollit com Ambaixador d’Honor. A títol pòstum, també s’homenatjarà Santi Santamaria. Com a novetat, s’ha creat la figura Tòfona d’Or, que per primera vegada recau en el president del Barça, Joan Laporta. És un nou reconeixement que s’instaura adreçat a escollir una personalitat del sector de la cultura, la comunicació, l’esport i l’espectacle que pugui contribuir a divulgar la tòfona a un públic general.

 

Un nodrit programa d’activitats durant tot el cap de setmana

El programa del Trufforum presenta un gran nombre d’activitats que tindran lloc durant tot el cap de setmana. Entre les propostes més rellevants, hi ha el congrés de la Tòfona amb conferències sobre tot allò que pot interessar els experts del tema. També hi ha el Mercat de la Tòfona, amb nou productors que oferiran tòfona seleccionada prèviament i que haurà passat pel sedàs d’un expert sota criteris estrictament tècnics. Segons David Oliach, això ofereix al públic la garantia de comprar una tòfona “de molta qualitat”.

 

A banda, també hi haurà el Market, un espai per comprar productes tofonats artesanals i que no inclouen aromes artificials afegits. En aquest espai s’hi presentaran nous productes, com per exemple un cremós de mascarpone amb tòfona negra que s’ha donat a conèixer durant la presentació d’aquest dimarts i que es podrà comprar durant la fira.

 

Com cada any, el certamen acollirà demostracions de cuina. És el cas de les que faran els cuiners Nandu Jubany de Can Jubany o Oriol Castro del Disfrutar. L’espai de tast també hi serà present amb una sessió amb Jordi Coromina, de l’Horta de Tavertet o de Vicenç Fajardo, de Cuina de l’Empordanet. L’escriptora Empar Moliner maridarà diverses tapes amb vins escumosos. La cuinera del programa Cuines de TV3, Gessamí Caramés, també hi posarà el toc dolç. Destaca també un taller sensorial per reconèixer l’olor de les tòfones.

 

El Trufforum també acollirà el 3r Campionat de Catalunya de Gossos Tofonaires i un taller infantil.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

3 COMMENTS

Comments are closed.