Dimarts, 23 de abril del 2024

Vaquers d’Osona i Bonpreu pagaràn un preu just als ramaders, per sobre dels costos de producció

|

- Publicitat -

Bri d’esperança al sector lleter d’Osona. Després de mesos de mobilitzacions, s’ha fet un primer pas per començar a pagar la llet a un preu just per als ramaders. Un acord entre la cooperativa Vaquers d’Osona i els supermercats Bonpreu Esclat permetrà pagar un preu als ramaders per sobre del cost de producció. En concret, el grup osonenc pagarà 41,5 cèntims el litre de llet, quan el seu cost de producció és de 40 cèntims el litre. Sota la marca Terra i Tast, es distribuiran 20.000 litres de llet a la setmana, i l’oferta s’ampliarà si hi ha demanda. Aquesta és la primera vegada que es paga la llet per sobre del preu de cost, però els ramaders alerten que, si la iniciativa no s’estén més enllà, el seu futur està sentenciat.

Presentació pública de la nova llet fruit de l’aliança entre Bon Preu i Vaquers Plana de Vic

En els darrers 20 anys, a Catalunya han tancat el 70% de les granges de llet. En la majoria de casos és perquè el preu al que venen la llet no cobreix les despeses de produir-la i, per tant, la situació es fa insostenible. Per això, fa mesos que els ramaders estan en peu de guerra per reclamar que se’ls pagui un preu just. Els grans distribuïdors paguen, de mitjana, 34 cèntims el litre de llet, mentre que els ramaders asseguren que el cost de producció és de 40 cèntims el litre.

Publicitat

 

Ara, un acord entre el grup Bon Preu i la quarantena de ramaders de la cooperativa Plana de Vic i Vaquers d’Osona permetrà donar un bri d’esperança al sector. L’aliança estableix que els ramaders rebran un preu just per la producció de llet: se’ls pagarà 41,5 cèntims el litre i el preu s’anirà actualitzant i ajustant perquè sempre estigui per sobre del preu de cost.

 

D’aquesta manera, la llet Terra i Tast es vendrà als supermercats a 99 cèntims, i s’envasarà a la planta que Cacaolat té a Santa Coloma de Gramenet.

 

Un èxit inesperat

La decisió de Bon Preu arriba després d’una prova pilot que s’ha fet el darrer mes col·locant una partida petita d’ampolles als supermercats del grup. En concret, es van distribuir 26.000 litres de llet Terra i Tast, que s’han exhaurit en un mes d’estar a les botigues, tot i que la previsió era que hi estiguessin tres mesos.

Ampolles de Terra i Tast en un supermercat Esclat de Vic

Ara, la cadena de supermercats distribuirà 20.000 litres de llet a la setmana, tota produïda a Osona per la cinquantena de granges que formen part de la cooperativa Vaquers d’Osona. Es tracta d’una quantitat encara molt menor si es té en compte el total de llet que es produeix a la comarca.

 

El client té la clau de l’èxit

“Creieu-me si us dic que el client té molta més força de la que s’imagina. El client mana i és qui decideix què tenim i què no als nostres lineals”. Així de clar s’ha pronunciat el director d’operacions de Bon Preu, Joan Sabartés, qui ha subratllat que la voluntat de la cadena de supermercats és incrementar l’oferta si el producte té èxit.

 

En aquest sentit, s’ha referit a la llet de marca blanca, que també es té als lineals a un preu de 0,66 cèntims el litre. És a dir, per sota del preu de cost. “Estaríem encantats de no vendre-la, però això no depèn de mi. Nosaltres posem a l’abast del consumidor tots els productes i és ell el qui escull”, ha subratllat.

 

“Fa temps que les passem magres. Si continua així, plegarem tots”

Aquesta és la primera vegada que distribuïdors i ramaders es posen d’acord en un preu, sense intermediaris, i això és el que ha fet possible un preu just. Des de Vaquers d’Osona, el seu portaveu, Daniel Bassas, s’ha mostrat molt satisfet i ha afegit que la iniciativa suposa “un canvi de paradigma”. Tot i això, ha assegurat que no es resol el problema i ara cal que altres distribuïdores també s’apuntin a la iniciativa.

Pla detall de dues vaques lleteres a la Granja Isern de Vic

El Jordi Compte és ramader i està al capdavant d’una granja d’unes 250 vaques de llet a Vic. Veu la iniciativa de Bon Preu Esclat amb esperança, però alerta que no és suficient. “Fa temps que les passem magres. Si continua així, haurem de plegar tots”, lamenta. Compte comercialitza els 3 o 4 milions de litres de llet que, durant l’any, fan les seves vaques “a pèrdues”. “Tot s’apuja: el gasoil, la llum, els cereals. I a pèrdues no pots aguantar”, avisa.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

4 COMMENTS

Comments are closed.