Diumenge, 28 de abril del 2024

Tot el que sabem sobre el projecte de macro granja al Canós

|

- Publicitat -

Dins del marc de la polèmica sobre les macro granges que van provocar les declaracions del ministre Garzón i tots els polítics disposats a utilitzar l’avinentesa per a fer campanya, va ser quan tant nosaltres com els habitants del poble del Canós vam descobrir l’aprovació, per part de l’ajuntament, d’un projecte de “macro granja” que preveu comptar amb 21.000 m2 i 9.600 porcs d’engreix.

 

Publicitat

Al venir de la polèmica esmentada prèviament, en què les “macro granges” de ramaderia intensiva estaven en el punt de mira de tothom, som més conscients del perjudicial que pot ser aquest projecte per al poble. A l’article de la Raquel Serrat, veiem clar que el problema no és si la ramaderia és intensiva o extensiva: si un espai o granja és sostenible o no es basa en la gestió dels recursos i residus d’aquest, no en la grandària o la capacitat. 

 

En aquest sentit, els veïns s’han posicionat en contra d’aquest projecte per com afectarà el paisatge i al medi ambient, tenint en compte que el promotor de la granja ha admès en un reportatge recent que compliran el mínim de les exigències mediambientals, i no es comprometen a prendre mesures que farien la vida més fàcil als veïns com tancar les finestres i les portes per minimitzar el soroll, utilitzar un pinço que redueixi el nitrogen en els excrements o guardar els excrements en un cobert per reduir emissions.

 

Un mes després de l’aprovació del projecte, sabem que la granja se situaria en una finca de 21.393 metres quadrats, a uns 1.050 metres de distància del Canós. Aquest espai estarà distribuït en quatre naus rectangulars de 2.186 m², on viurien els 9.600 porcs d’engreix, i també comptarà amb una bassa de 2.700 m², i el total de la inversió es calcula que serà d’uns 600.000 €.

 

Els veïns s’oposen al projecte des que es va publicar el 3 de gener d’aquest any, que a part de la controvèrsia del projecte, van rebre la notícia de sorpresa, sense previ avís. Han realitzat diferents accions per mostrar la seva oposició a l’ajuntament i per lluitar per l’anul·lació del projecte. Han omplert el poble de pancartes en contra de la macro granja, han creat un grup de Facebook, que ja compta amb quasi 300 seguidors, per a donar a conèixer la situació, han creat una recollida de firmes a change.org i el divendres 28 de gener van presentar les seves al·legacions al projecte. 

Un balcó del Canós, amb la pancarta en contra del projecte de macro granja

Tenen molts motius per a oposar-se al projecte, començant per l’impacte paisatgístic, que compta amb la contaminació mediambiental: les olors dels purins, el soroll dels mateixos animals, la circulació constant de camions, etc. El valor afegit d’aquest poble és que mai ha estat contaminat per indústries i fabriques i que encara ofereix el so dels ocellets al matí i l’aire fresc i pur de muntanya. Argumenten que la construcció de la macro granja provocaria un despoblament, ja que molta de la gent que viu al Canós, busca justament la tranquil·litat d’estar en un espai rural apartat de la ciutat, i gaudir de la natura i l’aire no contaminat.

 

Al ser un poble petit, els veïns de seguida s’han mobilitzat en contra del projecte i compten amb diferents suports polítics: el suport de la CUP, que va enviar una carta al Departament d’Acció climàtica per a intentar evitar que el projecte tirés endavant, i també tenen el suport dels Comuns, amb la visita recent de Jessica Albiach i la seva demanda a Jordà del “no definitiu” a aquests tipus de projectes. Un altre dels suports que han aconseguit els veïns és el de l’entitat Som Segrià, ja que el projecte pretén edificar-se molt a prop d’una de les zones protegides per la Xarxa Natura 2000.

Paisatge dels voltants del Canós

Tot i això, de moment el projecte continua endavant, tot i que els veïns no perden l’esperança, ja que no és el primer cop que es troben en una situació semblant: el 2013 ja van poder parar un projecte del mateix estil.

 

Per part de l’ajuntament i del promotor del projecte, defensen el projecte argumentant que no estan incomplint cap llei: cada porc tindrà l’espai que específica la normativa. També valoren el repoblament que ocasionaria al poble, tenint en compte l’oferta de feina que obriria un espai així, tot i que se sap que la granja només necessitarà d’una o dues persones per a treballar-hi gràcies als sistemes moderns de cria de porcs, que fan que la necessitat de mà d’obra sigui escassa.

 

Encara hem de veure com evoluciona aquesta situació, tot i que els veïns i habitants del Canós compten amb bastants suports per a poder parar aquest projecte igual que el presentat l’any 2013, s’haurà de veure amb el temps.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

2 COMMENTS

Comments are closed.