Diumenge, 05 de maig del 2024

L’Urgell presenta el catàleg “L’Urgell, patrimoni que inspira!”

|

- Publicitat -

L’espai Molí vell de Bellpuig va ser, el divendres passat al matí, l’escenari de la presentació del catàleg “L’Urgell, patrimoni que inspira!”. L’Àrea de turisme del Consell Comarcal de l’Urgell ha editat aquesta publicació per mostrar el ric patrimoni cultural de l’aigua, la pedra, la memòria històrica i els espais visitables de la comarca.

Un moment de la presentació del catàleg

Edificis i elements que s’utilitzaven per a l’agricultura, la ramaderia o per viure-hi, amb construccions senzilles de tàpia i pedra seca que mostren l’essència de la seva gent en un entorn rural únic, i que gràcies al seu esforç per conservar-los els podem gaudir i descobrir avui.

Publicitat

 

De la cultura de l’aigua hi ha els molins fariners prop dels rius; les peixeres per poder regar els horts o els safaretjos, lloc de trobada on es rentava la roba a mà.

 

De la cultura de la pedra, una gran quantitat de cabanes de volta que usava el pagès per resguardar-se del mal temps i guardar-hi les eines del camp; els rellotges de sol marcats acuradament a la pedra; o les fites funeràries, als peus dels camins per recordar a algú o algun fet ocorregut.

 

Exemples de la memòria històrica, amb trinxeres, búnquers i refugis antiaeris que mostren uns vestigis de temps de guerra, que no s’han d’oblidar.

 

Dels espais visitables de l’Urgell per gaudir de la història i les tradicions que mostren els llegats que s’hi guarden. D’unes visites guiades pels nuclis antics de les viles per descobrir els seus racons; i de les rutes per practicar el senderisme que ens apropen al patrimoni.

 

L’objectiu del catàleg “L’Urgell, patrimoni que inspira!” és valorar el ric patrimoni cultural de la comarca, envoltat d’un paisatge variat i ple de contrastos, amb un llegat històric i vivencial molt interessant, del qual podem gaudir perquè els nostres avantpassats el van cuidar i protegir. Un tresor patrimonial que cal conèixer i entendre, per poder estimar i conservar, tot apostant per un turisme responsable i compromès amb l’entorn.

 

Aquest catàleg ha estat dissenyat per l’empresa Estudi Daw amb les indicacions de l’Àrea de Turisme de l’Urgell, que ha vist la necessitat de mostrar la gran varietat de patrimoni envoltat de paisatges de secà i de regadiu, i que sovint passa desapercebut si no s’observa detingudament.

 

Del catàleg de 110 pàgines en català, se n’han editat 300 exemplars en paper, que es distribuiran de manera selectiva a diferents agents turístics i comarcals del territori. El cost del disseny i la impressió del catàleg ha estat de 2.900 euros. 

 

Aquest catàleg ha estat possible gràcies al suport de la Diputació de Lleida i el Patronat Intercomarcal de Turisme Ara Lleida, i també gràcies a diverses persones i entitats que han aportat els seus coneixements o imatges perquè aquest projecte esdevingui una realitat. 

El catàleg està disponible a l’espai  web www.turismeurgell.cat amb un PDF que es pot descarregar. 

 

També s’ha realitzat un reestyling de la web de turisme i se li ha donat una imatge més actualitzada i atractiva, i, per altra banda, s’ha ampliat i actualitzat el contingut, transformant-la en una pàgina web completa que inclou un ampli espai informatiu de la comarca de l’Urgell.

 

Dins el web, es pot fer un recorregut per la història i la geografia de la comarca, així com conèixer cada poble que en forma part. També s’ha inclòs un apartat multimèdia on l’usuari pot gaudir d’una ruta virtual i visualitzar els vídeos del seu canal de YouTube.

 

La web convida a descobrir la comarca amb un recull d’informació per viure una experiència a l’Urgell, des d’espais gastronòmics, allotjaments i activitats per fer en aquesta zona de ponent. Us convidem que la visiteu.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

4 COMMENTS

Comments are closed.